Svatko može biti uspješan

Jedno je od mojih osnovnih uvjerenja da svatko može uspjeti i živjeti bogatim, sretnim i ispunjenim životom bez obzira na to odkud dolazi i u kakvim okolnostima živi. Za mene je uspjeh igra koja ima svoja pravila i onaj tko ih savlada i svjesno primjeni može postići izvjesne rezultate i ostvariti ciljeve koji ga čine uspješnim.

Često puta nailazim na ljude koji nude neke svoje jeftine izgovore kako uspjeh pripada nekom drugom a ne njima, nekom tko je rođen pod sretnom zvijezdom ili mu okolnosti idu na ruku i razne druge gluposti.

Ne vjerujem u sreću niti okolnosti. Drugo ime za sreću je rad, a svatko sebi može stvoriti okolnosti kakve on želi. Svi mi imamo u sebi potencijal i snagu da mijenjamo svijet i uvjete u kojima živimo. Ne vjerujem da se uspješna osoba rađa. Vjerujem da se uspješan čovjek stvara. Uspjeh odnosno njegovi principi mogu se naučiti, a osobine s kojima ste rođeni služe samo kao dodatna pogodnost i nisu preduvjet da bi netko uspio u životu. Svi mi u sebi imamo sjeme uspjeha koje čeka da ga probudimo i potaknemo na rast.

U životu je nužno raditi prave stvari u pravo vrijeme, usvojiti ispravne navike, slijediti izvjesne principe i ustrajati bez obzira na okolnosti. Da biste postali uspješni trebate naučiti, shvatiti i primjeniti pravila uspjeha od kojih neka nastojim sabrati i objaviti na ovom blogu.

Dokaz filozofije da svatko može biti uspješan pronalazim u mnogim knjigama, pričama i biografijama, a jedna od meni najdražih je upravo priča autora, motivacijskog pisca i govornika Lewisa Timberlakea koju ovdje navodim.

Jednom sam predavao na sveučilištu Tulane u New Orleansu. Nakon predavanja dotrčao je k meni mlađi čovjek i čvrsto se počeo rukovati sa mnom. Stvarno mu se dopalo moje predavanje, pomislio sam.

“Želio sam susresti i rukovati se s vama jer ste pravi muljator.” Na to sam se ukočio jer mi to nitko nije već dugo rekao. Kakav neobičan način da započne sa mnom razgovarati.

“Zašto to mislite?” upitah ga.

“Zato što hodate uokolo po predavanjima i uvjeravate ljude da se mogu promijeniti, iako znate da je to nemoguće. Ja sam znanstvenik i dokazano je da je svaka osoba proizvod nasljednih osobina svojih roditelja i okoline u kojoj je odrasla. Svojim rođenjem određeni ste kakvi ćete postati u svome životu. Nema bijega iz toga.”

Naš razgovor slušao je još jedan od predavača, i ne mogavši odoljeti, pozvao je mladoga kolegu da sudjeluje u eksperimentu koji će dokazati da li sam doista muljator ili nisam.

“Što?” zaprepastio se na taj prijedlog mladi kolega.

“Tu sam nekoliko mjeseci. Biste li sa mnom sudjelovali u eksperimentu koji će dokazati da li je Lewis muljator ili nije? Valjaju li njegovi savjeti ili ne? Ako smo mi pogriješili, mi ćemo se vama ispričati, a ako ste vi pogriješili – vi ćete se nama ispričati.”

“Ja sam znanstvenik i ako se to dokaže znanstvenim metodama, svakako da ću u tome sudjelovati. Što želite da učinim?”

Slijedećeg jutra sastali su se u kadrovskom uredu faklteta. Zamolili su upravitelja da im dade karton zaposlenika koji je u kartonima zaveden kao “gubitnik”. Željeli su muškarca ili ženu koji neće moći uspjeti u životu bez pomoći sa strane.

Nakon što je pregledao kartone, upravitelj je pronašao dva muškarca koji su obojica bili obični domari. Napravili su s njima uobičajene testove i pronašli da jedan od njih nije znao čak ni tipkati. Pravi gubitnik, uvijek će biti samo domar i ništa više. Moja dva prijatelja uzeli su pod svoje upravo toga gubitnika i podučavali su ga upravo o svemu o čemu ja govorim u ovoj knjizi. Nakon godinu dana intenzivnog rada, što se dogodilo s domarom gubitnikom? Nije više radio na tom fakultetu. Otišao je u New York i zaposlio se kao kompjutorski programer u osiguravajućem zavodu te zarađivao oko 25 000 dolara godišnje. Kada biste ga danas sreli, vidjeli biste potpuno drugačiju osobu od one koja je živjela na tom fakultetu.

Danas mnoge kompanije pokazuju film o tom mladom čovjeku kako bi potaknule svoje zaposlenike da i dalje napreduju i studiraju. Taj je mladi domar, uz pomoć mojih kolega i mojih savjeta uspio ostvariti nevjerojatan napredak. Shvatio je da je nešto posebno, da nije nitko i ništa na ovom svijetu.

Lewis Timberlake, Izvor; http://uspjeh.blog.hr/

Prijatelj vašeg uspjeha