Sve faze ljubavi

Stručnjaci su ustanovili da u vezi koja napreduje postoje tri faze ljubavi: požuda, fizička privlačnost i emocionalna povezanost. Veza u određenom razdoblju prelazi iz jedne faze u drugu, a neke veze ni ne dođu do iduće faze, najčešće treće, te tada dolazi do prekida ili razvoda.

Kako biste došli do treće faze veze, potrebno je provesti određeno vrijeme u vezi, a ono ovisi o učestalosti viđanja, emocionalnoj zrelosti partnera kao i o samim namjerama jer postoje veze koje se temelje isključivo na interesima (želja za brakom, djecom, novcem, strah od usamljenosti i slično).

Ove faze vrijede za svaku vezu, a prelazak iz jedne u drugu ne mora biti određen događajima (zajednički život, vjenčanje, rođenje djeteta), već se one uklapaju u jednu cjelinu, poznatu kao ljubav.

Požuda ili romantika

Požudu pokreću testosteron i estrogen. Razmnožavanje je evolucijska svrha ove faze. U fazi požude ili romantike se stvaraju temelji za iduće dvije faze (fizička privlačnost i emocionalna povezanost). Ako se temelji ne stvore u ovoj fazi, veza se prije ili poslije prekine.

Sada dolazi do pojačanog oslobađanja endorfina i preplavljuju vas intenzivni ugodni osjećaji. U vašim očima je partner savršen i stvoren za vas. Osjećate se zanosno te vas obuzima osjećaj sličan nakon konzumacije čokolade ili tjelovježbe.

Fizička privlačnost

U ovoj fazi često gubite apetit, potrebno vam je manje sna i često maštate o toj osobi. Sada se oslobađaju dopamin, norepinefrin i serotonin te preplavljuju vaš mozak i tijelo. Ova faza se često naziva i faza borbe jer pokušavate promijeniti neke navike kod druge strane i tu osobu što više približiti slici vašeg idealnog partnera.

U ovoj fazi također postajete malo realniji te dolazi i do prvih sukoba mišljenja i interesa. Zaljubljenost polako nestaje, počinje se javljati emocionalna povezanost, a zanos lagano blijedi.

Emocionalna povezanost

Stručnjaci je nazivaju i bezuvjetno prihvaćanje. Uključuje posvećenost, partnerstvo, pa i djecu. Strah od duboke intimnosti često sprječava mnoge da dođu do ovog stupnja ljubavi. U ovoj fazi ste svjesni pozitivnih i negativnih osobina partnera, ali ste odlučili zajednički graditi život.

Sukobi su u ovoj fazi najčešći jer počinjete ispreplitati živote i navike. Sada bi moglo doći do “kriza” u vezi koje ćete ili prebroditi ili prekinuti. Zaljubljenosti više nema, a ostala je ljubav koja je trenutno još uvijek nezrela, ali u ovoj fazi doseže svoju najvišu razinu zrelosti ako joj to dopustite. Često se događa da osobe prekidaju u ovoj fazi jer u prethodne dvije nisu izgradili potrebno povjerenje, nisu izgradili ono što će im trebati da se potpuno povežu, odnosno da se povežu na emocionalnoj razini.

Živite ljubav!

Ljubav nije stvar koja donosi sreću i zadovoljstvo (ili gorčinu i bol). Ljubav je živa, dinamična i mijenja se, raste i zahtijeva dodatnu pažnju, mora se njegovati. U sve tri faze, ljubav otkriva tko ste zapravo, a na vidjelo izlaze sve vaše slabosti, strahovi, snaga, volja, prednosti i mane. Donosimo vam savjete za sve tri faze ljubavi, odnosno za ljubav općenito.

Fokusirajte se na ono što možete kontrolirati: stav, ponašanje, riječi i energiju. Ako želite promijeniti nešto u bilo kojoj fazi veze, dajte to do znanja partneru i radite na tome zajedno.

Naučite se izraziti razočarenje, ljutnju i frustraciju. Biti iskren i vjerodostojan sam sebi je nešto što zaslužuje ljubav i poštovanje od strane partnera.

Povremeno se sjetite prve faze ljubavi. Probajte na trenutak vratiti osjećaj žudnje prema partneru. Razmišljajte o svemu što vas privlači kod partnera i dopustite uspavanim osjećajima da se probude.

Cijenite kvalitete partnera i budite zahvalni na svemu što dijelite. Zahvalnost može poboljšati sve faze ljubavi.

Usredotočite se na emocionalnu intimnosti, prepustite se bez obzira na to što ćete tako postati ranjivi. Ako se emocionalno ne prepustite do kraja, vaša veza nikada neće postati zdrava i kvalitetna.

Budite gospodar svojih osjećaja. Partner vas ne može učiniti manje vrijednima, to je sve na vama. Ako se ne osjećate ispunjeno, razmotrite ciljeve koje želite ostvariti. Zapamtite da partner ne može učiniti da se osjećate ispunjeno na svim poljima, za to ste sami odgovorni! Razvijte vlastitu osobnost, razmišljanja i krenite s kreiranjem života kakav želite imati.

Savjetovanje stručnjaka može doći u obzir u bilo kojoj fazi ljubavi. Objektivan pristup problemima može biti nevjerojatno korisno za sve faze ljubavi.

Bez obzira na fazu ljubavi, trebate znati najbolji način kako ćete reći svojem partneru da ga volite!

Izvor: www.centarzdravlja.hr/

Prijatelj vašeg uspjeha