Sve što nam se događa u životu pruža nam mogućnost rasta

Radost je vaš unutarnji sustav vodstva. Ona je vaše vlastita unutarnja povratna informacija. Ako ste uzbuđeni, sretni i radosni, tada postoji velika vjerojatnost da ste na pravom putu i da živite u skladu sa svojom osobnom istinom. Ako osjećate depresiju, tugu ili nezadovoljstvo, tada vjerojatno nije tako.

Posve jednostavno. Kad ste u stanju radosti ili sreće, pravilno postupate i samo tako nastavite. Obratite pažnju na to kako se osjećate i neka vam kompas uvijek pokazuje prema radosti. Vaša je sreća u ovom trenutku ključ za privlačenje još veće sreće u budućnosti.

Osim tih unutarnjih povratnih informacija, vi neprestano primate vanjske povratne informacije. One dolaze u mnoštvu oblika. Sastoje se od suptilnih i malo konkretnijih signala koje dobivate od drugih ljudi, situacija i događaja u svom životu. Svakako ste doživjeli trenutak kad vam se učini da se sve poklapa, da vam sve dolazi lako i bez napora. Osjećate da u svojim postupcima i pothvatima imate potporu. To su vanjske povratne informacije koje vam govore da ste na pravom putu.

Suprotno tome, postoje razdoblja kad se posvuda susrećete s otporom i kao da ništa ne ide kako treba, koliko god se trudili. Tako vam svemir pruža vanjske povratne informacije da bi vas zaštitio i dao vam do znanja da ste skrenuli s pravog puta. Plivate uzvodno i borite se protiv struje. Ti sustavi unutarnjih i vanjskih povratnih informacija pokazuju vam kad ste na pravom, a kad na pogrešnom putu. Jednostavno trebate obraćati pažnju na ono što vam govore. Ako im to dopustite, uvijek će vas voditi.

Dakako, u životu će nam ponekad dolaziti trenuci tuge, bola i patnje. To je prirodna plima i oseka života, a kad ne bi bilo tuge, ne bismo mogli cijeniti radost. Kad ne bi bilo tame, ne bismo mogli cijeniti svjetlost. Bolna razdoblja često su prilike za emocionalni i duhovni rast koje uvelike podcjenjujemo. Mogu nam pružiti itekako potreban smisleni okvir i pomoći nam pružajući nam mogućnost suprotstavljanja i usporedbe kako bismo prepoznali i cijenili mnoštvo blagoslova u svom životu.
Razumljivo je da je teže zadržati pozitivne misli i osjećaje kad se suočavamo s patnjom i tamom. Samo budite svjesni da imate mogućnost izbora u pogledu toga kako ćete reagirati na neku situaciju ili je doživjeti. U našem životu zapravo nema »dobrih« ili »loših« događaja. Mi samo gajimo unaprijed određene ideje i opažanja o nekim stvarima zbog kojih one i postaju »dobre« ili »loše«. Sve što nam se događa u životu pruža nam mogućnost svojevrsnog rasta. Pokušajte zapamtiti da svaki naizgled negativan događaj ujedno može postati temelj nečeg prekrasnog i korisnog.

Jack Canfield

Prijatelj vašeg uspjeha