Svrha života je u malim stvarima: 3 koraka do ispunjenog života

Veliki broj ljudi se, barem nekad, osjećao izgubljeno u svom životu – kao da stvari ne idu kako treba, posao koji rade nije odgovarajući, a život nema potpun smisao.

Lutanje kroz ono što vas zanima može vam oduzeti mnogo vremena i truda, ali onog trenutka kada pronađete svrhu, ono što vas čini sretnim i zadovoljnim, toga trenutka shvatite da se sve isplatilo.

Shannon Kaiser, life coach i autor tekstova na temu sreće, života i putovanja, kaže da pronalaženje istinske sreće iziskuje akciju, spremnost, rizik, strast i žrtvu. Nije uvek lako i jednostavno, potrebno je preći mnogo stepenica do cilja, ali ukoliko dosegnete ono čemu težite – bit ćete u trajnom blagostanju.

Tri koraka do ispunjenog života:

  1. Više akcije!

Umjesto da razmišljate o akciji, pređite na stvar! Ne mučite sebe pitanjima: ’Da li će ovo uspjeti?’, ’Da li da probam?’, ’Šta ako mi se ne dopadne?’… Razmislite šta želite, zacrtajte cilj, poduzmite korake do njega i pokrenite se, jer od razmišljanja nemate ništa. Ovaj krug razmišljanja vam samo još više mrsi ideje i pretpostavke kojima mučite sebe.

  1. Mislite srcem, a ne glavom!

Da bi ste osjetili istinsku strast i svrhu života, vodite se srcem, jer će vas samo instinkti i želja odvesti na pravo mesto. Preispitajte sebe šta je ono što volite raditi, a ne što je ono što bi trebalo, što morate, što se od vas očekuje, što se dobro plaća. Naravno da su novac i sigurnost u poslu izrazito bitno, ali ako radite nešto što ne volite – ne samo što to neće potrajati, već će negativno utjecati na ostatak vašeg života. Nađite način da stvorite biznis od onoga što volite i posvetite se tome sa strašću, jer se to uvijek prepozna i isplati.

  1. Prestanite razmišljati o samo JEDNOM načinu života koji vam je suđen

’Traženje samo jedne stvari u životu jer razlog zašto se osjećamo kao da nešto nedostaje’, kaže Kaiser, i dodaje: ‘Pogledajte mene! Imam šest različitih zanimanja – life coach, novinar, govornik, nastavnik, mentor i dizajner, i svaki od ovih poslova mi donosi zadovoljstvo. Ali, nijedan samo po sebi nije svrha, već strast. Kada vodite živote shodno svojim strastima, zapravo živite ispunjen smisleni život.

Izvor: www.bizlife.rs , HuffintonPost

Prijatelj vašeg uspjeha