Tegla kiselih krastavaca i kava

Profesor je stajao pred skupinom studenata na satu filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kada je sat počeo, bez riječi je podigao veliku, praznu teglu za kisele krastavce, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je upitao studente je li tegla puna.

Složili su se da jest. Zatim je profesor podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica.

Tada je ponovno upitao studente je li tegla puna. Opet su odgovorili da jest. Sljedeća kutija koju je profesor uzeo bila je puna pijeska. Kada ga je sipao, pijesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je još jednom je li tegla puna. Studenti su skrušeno odgovorili da jest. Onda je profesor ispod stola izvadio dvije šalice pune kave i točio ih u teglu.

Kava je natopila pijesak. Studenti su se smijali.

– Sada!, – rekao je profesor dok je smijeh zamirao – hoću da shvatite da ova tegla predstavlja vaš život. Teniske loptice su važne stvari u vašem životu: vaša obitelj, djeca, zdravlje, vjera i stvari kojima se najviše predajete. To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su ostale stvari koje su važne: vaš posao, kuća i auto. Pijesak predstavlja preostale stvari. Male stvari. Ako napunite teglu pijeskom, nema mjesta za kamenčiće i teniske loptice. Isto važi u životu. Ako potrošite sve svoje vrijeme i energiju na male stvari, nikada nećete imati mjesta za one važne stvari.

Vodite računa o stvarima koje su ključne za vašu sreću. Igrajte se s djecom. Nađite vremena za odlazak liječniku. Izvedite partnera na večeru. Ponašajte se ponovno kao da vam je 18. Uvijek će biti vremena da se očisti kuća i urade popravci. Prvo se pobrinite za teniske loptice – stvari koje su vam zaista važne. Utvrdite svoje prioritete. Sve ostalo je pijesak.

Jedna od studentica je podigla ruku i upitala što je predstavljala kava. Profesor se nasmijao.

– Drago mi je da ste pitali. Nju točim da bih vam pokazao da, bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvijek ima prostora za šalicu kave s prijateljem.

 

Prijatelj vašeg uspjeha