Teškoće ili stvore ili slome čovjeka!

Teškoće ili stvore ili slome čovjeka, nema treće opcije.

Doista one ili postaju gorivo koje nas pokreće prema naprijed ili kočnica koja nas zadrži na mjestu. Čudno je to kako su nekome one razlog da dade najviše od sebe, a drugom isti razlog da odustane od svega. Nevjerojatno je da one nekome mogu biti krila, a nekome lanac. Ali to nije do njih, to je do nas. Mi odlučujemo što ćemo od njih napraviti, mi odlučujemo kakav će utjecaj one imati na naš život.

Teškoće doista ili stvore ili potpuno slome čovjeka. Teškoće su ono što čini našu svakodnevicu ali mi odlučujemo hoćemo li se na njih žaliti ili ćemo se nasmijati i krenuti dalje. Mi odlučujemo hoćemo li u njima gledati kraj života kakvog smo željeli živjeti ili ćemo u njima gledati jedan naš novi početak. Mi odlučujemo  hoćemo li na teškoćama rasti i sazrijevati, ili ćemo zbog njih samo još dublje tonuti u mrak, očaj ili beznađe.

Ništa tako ne stvara ili ne slama čovjeka kao one svakodnevne teškoće. Teškoće nas naprave ovakvima kakvi jesmo, teškoće nam daju ono što nemamo i oduzmu ovo što imamo. Dok se jedni uz njih hvataju kao za štap pomoću kojega idu naprijed, drugi se od njih spotiču i padaju. Teškoće čine da u šumi ovoga života razlučimo stvari koje su nam istinski važne od stvari koje su nam nevažne i da izabereno ono što u našem životu čini razliku.

Zato, nemojte se bojati poteškoća, možete se bojati samo se da ih nećete imati. Nikada se nemojte požaliti na ono što život pred vas stavlja, bilo da se radi o zaprekama, izdajama, povredama, ranama ili nečem drugom. Dok će neke te stvari izdignuti druge će te stvari baciti na pod. Nitko vas osim vas ne može uništiti i nitko vas osim vas ne može spastiti, a teškoće su samo tu da se te stvari naprave brže i učinkovitije. To i jest njihov smisao.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha