The Beatles – ili 10 000 sati rada do slave!

Stručnjak Malcom Gladwell se dugi niz godina bavio pitanjem koji ljudi uspijevaju iznad prosjeka. To je i naslov njegove čuvene knjige – Izvan prosjeka.

Gladwell je zaključio da je rad jedan od najvažnijih činitelja. Svakog dana morate raditi barem tri sata, pa tako deset godina i postat ćete ekspert, umjetnik, sportaš iznad klase. Naravno da morate imati dara. Tako su nastali i Bili Gates i The Beatles.

Grupa The Beatles je prvi put zasvirala 1957. Ameriku je trijumfalno osvojila 1964. a tri godine kasnije, na vrhuncu umjetničke snage, tiskala je svoje najbolje albume Sgt. Pepper’s Lonely Club Band i The Beatles (White Album). To razdoblje – od početaka do vrhunca slave, tih deset godina bilo je praćeno teškim radom, a najvažniji u svemu je bio njihov dugi boravak u Hamburgu. Kao i svako veliko prometno čvorište, i ovaj je grad tražio obilje zabave. To se najviše odvijalo u barovima – neprekidna striptiz predstava tekla je tu od popodneva do iza ponoći. Program je pratila glazba, posjetitelji su dolazili i odlazili, barovi su stalno trebali nove i nove bendove. Tako su i dotad nepoznati i osrednji “čupavci” dobili prvu gazu u nekom Indra Clubu. (U kolovozu 2010. Hamburg je službeno obilježio 50. obljetnicu dolaska The Baetlesa, a klub Indra je danas “povijesno mjesto”.)

U razdoblju od 1960. do 1962. momci su u Hamburgu bili pet puta, svirajući ukupno 270 noći. Radili su danonoćno. John Lennon je to prepričao: “Dok smo u Liverpoolu svirali samo jednosatne svirke i to samo naše najpoznatije pjesme, uvijek iste, u Hamburgu se sviralo osam sati u komadu. To je značilo osmisliti novi program, novi način sviranja. Postajali smo sve bolji, imali više samopuzdanja. Popularnost je rasla, gazda je tražio da sviramo svaki dan. Sedam dana u tjednu!” Jedan od njihovih biografa Philip Norman podržava ga: “Kad su došli u Hamburg na bini nisu bili dobri, a kad su se vratili bili su sjajni. Naučili su golem broj pjesama, pa i obrade jazza. Težak rad, to ih je prekalilo.”

Malcom Gladwell je izračunao – od početaka do najveće slave “čupavci” su u vježbi i na sceni proveli 10.000 sati. Što se time želi reći? Matematika itekako pomaže u iznadprosječnom uspjehu. U tome je tajna – svakodnevni rad, nepokolebljivost i ustrajnost, 10.000 sati! Počnite od danas raditi nešto dva sata dnevno, nakon tri godine bit ćete vrlo dobri, nakon pet godina postajete ekspert u svom izboru, bilo kojem poslu ili hobiju.

Izvor: www.posao.hr

Prijatelj vašeg uspjeha