Ti nisi ono što ti se dogodilo, ti si ono što odlučiš biti!

Nevjerojatna je moć koju dajemo našoj prošlosti, dajemo joj da upravlja mnogim trenucima naše sadašnjosti čak i da donosi važne odluke za našu budućnost.

No princip slobode je sasvim jednostavan: otpustiti se od svega onoga što grčevito držimo, otpustiti se od pozitivnog ali negativnog što je prošlo, otpustiti stare povrede, razočarenja, brige, sumnje, strahove, otpustiti ih jer nam ne donose ništa dobro. No sav problem je u tome što smo se uz njih emocionalno vezali, duboko isprepleli na svim razinama da se više ne možemo tek tako od njih odvojiti.

Ja nisam ono što mi se dogodilo, ja sam ono što odlučim biti” rekao je Carl Jung. Ponekad stvari koje smo u prošlosti gurali pod tepih u sadašnjosti nam izrone kao prijetnja da nismo znali ispravno voditi svoj život. Izazvani emocijama stalno se vraćamo na stvari koje više ne možemo promijeniti te oduzimamo sebi snagu i energiju za stvari koje su pod našom kontrolom. No potrebno je promijeniti pravila igre i shvatiti da možemo biti ono što odlučimo.

Nije lako upravljati svojim odlukama kada je prošlost u nama jaka, kada je svakodnevno hranimo svojim razmišljanjima, kada je neprestano osvježavamo svojom rastrganom maštom. No potrebno je shvatiti da je to držanje za slamku iako se već nalazimo na sigurnom tlu. Zato iskoristite mogućnost da se odmaknete od svoje prošlosti i počnete očekivati čuda, počnete donositi prave odluke, a ne neprestano tražiti opravdanja zbog nečega što je već bilo.

Uspjeh vam je zajamčen kada shvatite da vi niste ono što vam se nekoć dogodilo, bilo lijepo, bilo ružno, te na raskrižju života zauvijek raskrstite sa utvarama prošlosti. Ne opirite se promjenama, one neminovno sa sobom donose nove izazove. Ako zaista donesete nove odluke možete učiniti doslovno sve, jer onoga trenutka kada ste zatvorili vrata svijetu iza vas otvorili ste se neizvjesnosti ali i ljepoti bezbrojnih mogućnosti svijeta i života koje se nalazi pred vama. Iskusite to!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha