Tko gospodari svojim mislima taj gospodari svojim životom

Život je zaista veličanstven u svojoj punoći, punoći emocija koje smo u mogućnosti osjetiti, od sreće preko entuzijazma, oduševljenja, miline, osjećaja spokoja, ponosa, do straha, stida, osjećaja krivice, tuge itd.

Samo latinsko porijeklo riječi emocija nas i upućuje na neku promjenu, kretanje.

Ali, što sve te naše emocije drži na okupu, odnosno, šta to najviše utječe na naše osjećaje?  To su naravno naše misli i zato je vrlo važno da ih osvjestimo i da se što više fokusiramo na sadašnji trenutak.

Kada kažem da misli treba osvjestiti pod tim prvenstveno mislim da treba da postanemo svijesni i onih pozitivnih i negativnih misli koje svakodnevno utječu na naše raspoloženje. Naš um se neprestano u svakom djeliću sekunde bavi najrazličitijim stvarima, dovoljan je jedan pogled na neki predmet, neki predio, a da to u nama izazove buru emocija.

Da li je sam predmet imao tu moć da izazove takve osjećaje u nama? Pa naravno da nije.

To su, opet ponavljam, naše misli. Od naših misli zavisi puno stvari a da toga nismo ni svijesni. Kada čovjek nauči da gospodari svojim mislima uspio je u najvažnijoj bitci, bitci sa samim sobom. Zato se često i kaže pobijedi sebe i pobijedio si cijeli svijet.
A sad da vidimo šta to sve zavisi od nas samih i naših misli: prije svega naše zdravlje, naše zdrave misli donose i zdravo tijelo, svakako od naših misli zavise i međuljudski odnosi, naše ljubavne i prijateljske veze, posao, obitelj, materijalni prosperitet, duhovno bogatsvo, inetelektualni napredak i mnoge druge stvari.

Lista je zaista duga, a ja sam nabrojala samo neke segmente našeg života koji su u direktnoj vezi sa našim mislima. Da bi poboljšali sva ova životna polja, ostvarili obilje i prosperitet, važno je prije svega da se pozabavimo sobom.

Koliko vremena je potrebno za to, zavisi samo od nas samih. Samo je na nama odluka da krenemo putem promjena, a kada jednom kročite na tu stazu i osjetite koliko dobrobiti vam ona pruža nećete više nikad poželjeti ništa manje, shvatit ćete da vi zaslužujete i da ste vrijedni svakog dobra.

Jedna od ključnih riječi ovde jeste promjena. Vidjeli smo da se i same emocije svojim latinskim porjeklom vezuju za promjenu i kretanje. Put promjene je jedini pravi put, a možemo ga nazvati i put ozdravljenja duše, put pronalaska svog iskonskog bića, traženje sebe, iscjeljenje duše, jačanje unutrašnjeg bića, put oslobođenja istinske autentičnosti.

Naš unutrašnji svijet i naše unutrašnje duhovno bogatstvo privlači i svako drugo bogatstvo, tajna uspjeha nalazi se u nama, a naša je dužnost da je svakim danom otkrivamo.

Suzana Smoljić, Izvor: novasvest.com

Prijatelj vašeg uspjeha