Tko piše scenarij vašega života?

Kada sam pitao jednu skupinu mladih ljudi gdje se vide za desetak godina većina njih mi je odgovorila da o tome nikada nije razmišljala. Par njih je reklo svoje želje koje bi željeli da se ostvare. Samo mi je jedan mladić doista konkretno opisao radno mjesto na kojem želi raditi, ženu s kojom želi provesti ostatak svoga života i mjesto stanovanja svoje buduće obitelji. Samo jedan.

Samo jedan je imao viziju kako bi želio da njegov život izgleda. Pisanje scenarija vlastitog života jedno je najuzbudljivijih životnih iskustava svakoga čovjeka. Ono je znak preuzimanja inicijative stvaranja, odnosno shvaćanje da naš život ne mora biti posljedica vanjskih okolnosti već rezultat odluka koje sami donosimo za sebe. Stoga je potrebno izdvojiti vrijeme i dobro razmisliti o scenariju kojega želimo da nas prati cijeli život.

Nitko od nas ne želi biti sporedni lik u priči vlastitoga života, te želi glavu ulogu, što je naravno logično. Nitko ne želi da drugi određuju njegovu budućnost, što se nažalost u mnogim slučajeva događa. No malo ih je spremno reći kakvu glavnu ulogu žele, te na koji način vide tu svoju budućnost. Još manje ih je spremno preuzeti konce odgovornosti i djelovanja i započeti oblikovati budućnost. Većina će prihvatiti događanja kakva ih stignu, prigovarati na njih i biti nezadovoljni životom.

Doista je velika naša moć da možemo oblikovati svoj život, stvoriti ideju u umu da bismo je mogli realizirati u stvarnosti. Bez obzira na vanjska događanja ići prema cilju kojega želimo ostvariti. Mi moramo djelovati na život, a ne dopustiti da događanja djeluju na nas. Unutar sebe imamo sve predispozicije koje nam mogu omogućiti života kakav želimo živjeti. Zašto ih stoga u potpunosti ne bismo iskoristili?

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha