Traženje posla

Traženje posla mora biti ‘posao’  s punim radnim vremenom, a ne usputna aktivnost.

To mora biti planirana djelatnost kojoj se treba potpuno i predano posvetiti. Svaki dan treba isplanirati aktivnosti u cilju pronalaska posla i dosljedno ih provoditi. Danas je to istovremeno i lakše i teže nego ikada. Lakše zbog uistinu velikih mogućnosti informiranja putem različitih medija (internet, novine), a teže zbog trenutačne ekonomske situacije u našoj zemlji. Ova okolnost ne smije biti opravdanje za ne-djelovanje. I u teškim uvjetima postoji mogućnost za pronalazak posla, a mogućnost je to veća što ste aktivniji u tom smjeru.

Iskoristite mogućnost da iz udobnosti svog doma učinite sve ono što možete. 

Internet je prepun portala koji vam omogućuju traženje zaposlenja i ostavljanje životopisa, javljanje na natječaje. Kod unosa podataka imajte u vidu da se takve baze pretražuju po ključnim riječima. Zato pripazite da u molbu ili životopis unesete riječi koje su u opisu posla za koji se javljate. Velike korporacije imaju web stranice na kojima objavljuju natječaje za pojedina radna mjesta i koje vam omogućavaju da na najbrži način stupite u kontakt sa poslodavcem i uđete u njihovu bazu podataka.

Za svojim računalom možete prelistati i dnevni tisak i objave za radna mjesta. Ne izbjegavajte niti direktni kontakt sa poslodavcem. Javite se, pošaljite svoj životopis, pitajte da li postoji mogućnost za direktni razgovor, pokucajte na vrata, ponudite svoje znanje i sposobnosti.

Pravodobna informacija i brza reakcija mogu biti presudne.

Zato iskoristite sve mogućnosti informiranja – od već navedenog interneta, dnevnog tiska, tjednog tiska, mjesečnika, poznanstava, prijatelja…
Ukoliko si to možete priuštiti, ne propuštajte priliku za dodatnu edukaciju ili dodatno iskustvo kojim možete obogatiti životopis. Informacije u životopisu redovito revidirajte u skladu sa konkretnim promjenama i potrebama posla za koji se javljate.

Dakle, da zbrojimo:

Unaprijed sastavite svoj životopis i svaki tjedan ga pročitajte jednom te izbacite nepotrebno ili ubacite nešto novo.

Svaki dan redovito pratite sve oglase i javljajte se na svaki onaj koji vam se učini prihvatljiv.

Sami sebi ponavljajte: Malo je toga što je nemoguće za marljivost i upornost.

Potražite na oglasniku Kratkih poslova posao koji ćete obavljati u međuvremenu dok ne nađete drugi, stalniji posao.

Usudite se promijeniti struku, iskušati nešto novo…

Izvor: Praktičan život

Prijatelj vašeg uspjeha