Tri tipa empatije: Morate ih imati ako želite kvalitetnu vezu

Psiholog Daniel Goleman kaže da postoje tri vrste empatije koje morate savladati želite li imati uspješni odnos s nekim.

1. Kognitivna empatija

Kada čujete frazu “pokušaj se staviti na mjesto te osobe”, radi se od kognitivnoj empatiji, kaže Daniel Goleman. Važno je imati svijest te shvatiti tuđu perspektivu i pogled na svijet, jer je to najvažniji dio održavanja dobre veze i komunikacije, piše Huffington Post.

“Tehnički, to znači: ‘Znam koje mentalne modele imaš, znam koji jezik trebam koristiti da bi me razumio’. To je jedna sveobuhvatna stvar”, pojasnio je psiholog.

2. Socijalna empatija

“To je kada odmah osjetite ono što netko drugi osjeća”, kaže stručnjak.

Na ovaj način se stvara veza s drugom osobom i morate biti u tijeku s događanjima kako biste to ostvarili.

“Veza će se ostvariti samo ako potpuno obratite pažnju na drugu osobu. Tada ćete biti kemije”, dodao je.

3. Empatička briga

Treći tip empatije je iznimno važan i isto toliko zapostavljen, smatra Goleman.

“Ako je netko iz mog života u nevolji, neću samo osjetiti njegovu nesreću. Želim mu pomoći. To pokreće treći dio mozga koji se zove ‘stari sustav sisavaca za roditeljstvo’. To je poput ljubavi roditelja prema djetetu. Ako osjećate takvu ljubav prema nekome, bit ćete uvijek tu za njih”, objasnio je psiholog.

Kada se sva ova tri aspekta empatije spoje, imate recept za puno kvalitetnije i bolje odnose.

“Ako se ne uključite, ako ne znate što se događa s drugom osobom, bit ćete izvan tijeka onoga što se događa. Zato je potrebno da imate sve tri navedene stvari kako biste ostvarili dobru interakciju”, zaključio je Goleman.

Izvor: http://net.hr

Prijatelj vašeg uspjeha