Trošimo li naše živote kupujući nešto što nam ne treba i što nas ne ispunjava?

Trošimo li naše živote kupujući nešto što nam ne treba i što nas ne ispunjava?

Mislimo li doista da će nas usrećiti neka stvar koju još nemamo? Nije li naivno vjerovati da nas sretnim može učiniti upravo ona stvar koja nam još nedostaje? No što je s obiljem odnosa, događaja, situacija koje čine naš život? Što je sa svim onim nematerijalnim lijepim stvarima, dobrim ljudima i nezaboravnim iskustvima? Koliko nam toga još treba da shvatimo da je sve to samo jedan oblik samozavaravanja kojim najviše sakatimo sami sebe?

Trošimo li naše živote kupujući? Trošimo li naše živote tako da se zatrpavamo s nečim što nam ne treba ili nam možda nikada neće trebati? Gubimo li se među nepotrebnim stvarima a ne pronalazimo ljepotu života u našim međuljudskim odnosima, te nakon svega toga osjećamo da je naše srce ostalo prazno, pa u začaranom krugu polazimo u potragu za novim stvarima. Koliko nam treba da shvatimo da se nikakav neopisivi osjećaj ne može doživjeti posjedujući nešto prosječno i nezanimljivo?

Trošimo li život gomilajući stvari samo da ne bismo razmišljali što je pred nama i osjećali onu dubinu osjećaja koja čini bogatstvo našeg života?  Gomilamo li stvari samo da bi se sakrili od pravih izazova života, zaboravili ono što nam je doista važno, napravili zonu sigurnosti iz koje ne želimo izići u stvarni život? Gomilamo li stvari samo da ne bismo trebali živjeti već linijom manjeg otpora životarimo prikazujući svojim životom posjedovanje stvari koje zapravo nas posjeduju?

Trošimo li živote na ništa? Ako trošimo jednom ćemo platiti sve te pogrešne odluke na koje nas nitko nije prisilio, odluke na koje smo sami pristali jer nam je nedostajalo hrabrosti, samouvjerenosti, dosljednosti i vizije da od svoga života nešto napravimo. Treba jednom izaći iz toga začaranog kruga i početi uživati u samom osjećaju što smo živi, što možemo osjećati, misliti, voljeti, neprocjenjivo je to bogatstvo koje se ničim ne može kupiti i ni za što prodati.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha