Tvoj jedini zadatak u životu je da budeš sretan!

Što to znači? Riješiti sve probleme i biti sretan i nije neka mudrost. Svatko tko nema probleme i jest sretan. A ja se pitam postoji li čovjek na ovom svijetu koji nema probleme i znači li to da sretna osoba ne postoji.

Ako shvaćaš sreću na taj način, tražit ćeš je na pogrešnom mjestu. Zato prije svega definiraj pojam sreće. Sreća za nekog može biti mnogo novaca. Koliko? Milijun nečega? Za nekog drugog sreća je partner, za trećeg to je zdravlje.  Tada obično naše viđenje sreće počinje s „Bit ću sretan kad…“

Sada promotri svoj život, koliko puta si rekao to čuveno „Bit ću sretan kad…“ i kada se to ostvarilo, koliko dugo si bio u stanju sreće? Je li to zaista sreća?

Bojim se da ćeš, ako je tvoje mjerilo za sreću novac, odmah čim zaradiš taj milijun, poželjeti i drugi, ako želiš partnera, pa čak i ako pronađeš onog koji zadovoljava sve tvoje kriterije, ostati u strahu da ga ne izgubiš, a ako u potpunosti ozdraviš, da ćeš se bojati i od najmanje prehlade jer se to možda može iskomplicirati.

Misliš li i dalje da je sreća išta od ovoga?

Biti sretan, znači voljeti sebe i biti slobodan, a pritom opet ne govorim o vanjskim okolnostima. Pretrpani smo raznoraznim uvjerenjima, strahovima, lažnim obećanjima, propagandom, koji nas uvijek šalju u potragu za srećom tamo gdje je nećemo naći. Za prodavača je veoma korisno da mislimo da ćemo biti sretni ako kupimo novi par cipela, koji nam inače ne treba. Za političara, da će nam on podariti sreću ukoliko ga podržimo i slijedimo, pa čak nam i naši roditelji i učitelji nameću raznorazne recepte za sreću. I ovdje se nameće ista rečenica, samo u drugom licu: „Bit ćeš sretan kad…“

Zna li itko od njih, uključujući i osobe koji žele najbolje za tebe, zaista što je tvoja sreća?

Ljude kojima si potreban iz osobne koristi je relativno lako procijeniti. Čak i da te iskoriste, znat ćeš da sljedeći put budeš pažljiviji. Međutim, što je s tvojim najbližima? Što je s ljudima koji te vole i koji misle da ćeš propasti bez njihovih smjernica? Tu leži zamka u koju svi upadnemo u manjoj ili većoj mjeri. Štoviše, u istoj zamci su i oni sami.

Još u ranom djetinjstvu nastaju mnogobrojna uvjerenja koja nadalje kroje tvoj život. Živiš po njihovim iskustvima ili čak iskustvima njihovih roditelja. Živiš po njihovim smjernicama, život kakav oni misle da treba – živiš tuđi život.

Zapitaj se jesu li oni sretni?

Iako te ne znam, a još manje poznajem tvoju obitelj, znam odgovor na ovo pitanje. Nisu! Da jesu, shvatili bi tvoju jedinstvenost, shvatili bi da njihova sreća nije i tvoja  i jedina stvar na koju bi te usmjeravali je to da se usmjeriš ka svojim potrebama i da gradiš svoja mjerila za uspjeh i sreću, izvan kalkulacija i društvenih normi.

Sreća je osloboditi se svih nametnutih normi i ostati u ljubavi i miru ovde i sada sa svim okolnostima kakve su trenutno, jer sreća ne dolazi niotkud i ni iz čega sa strane, sreća je u tebi.

Kako to znam?

Zamisli sljedeću situaciju: sjediš u kafiću i konobar prospe kavu po tvojoj novoj majici. Kako bi se osjećao?

Zamisli sada istu situaciju, ali tako da preko puta tebe sjedi osoba tvojih snova ili netko tko ti je izuzetno drag, a nisi ga vidio godinama.

Situacija je potpuno ista samo je tvoje raspoloženje drugačije, a samim tim i reakcija. Tvoje raspoloženje može biti dobro bez obzira na okolnosti. To je sloboda koju sam spomenula, to jest izazov, ali je stvar u odluci. I ni u jednom trenutku nisam spomenula da će put biti lak, ali na tebi je da izabereš hoćeš li živeti život od situacije do situacije i biti većim dijelom života nezadovoljan ili ćeš birati da živiš život koji je u potpunosti pod tvojom kontrolom.

Ali to podrazumijeva suočavanje sa sobom, sa svojim željama i uvjerenjima. Osloboditi se dosadašnjih “učitelja teškog života” i dati sebi svu važnost, znači li to postati egocentrik?

Nipošto!

Dati sebi svu važnost znači potpuno upoznati i zavoljeti sebe. Kada dostigneš ovo stanje, onda si spreman razumjeti i potrebe drugih ljudi, kao i shvaćati njihove reakcije. Dobivaš snažnu empatiju, pa i ako se nađeš u situaciji u kojoj je netko neugodan prema tebi, ti znaš da to nema apsolutno nikakve veze s tobom, već jedino s onim što ta osoba nosi u sebi.

“Sve sto vidite u meni – to nije moje – vaše je. Moje je to što ja vidim u vama!”

Rumi, Izvor: osmehzivotu.com

Prijatelj vašeg uspjeha