U traženju zajedničkog puta

„Promislite kako je teško promijeniti sebe i razumjet koliko malo imate šanse dok pokušavate promijeniti druge.” Jacob M. Braude

Bračni parovi na samom početku svoga zajedničkoga bračnog puta još su usko vezani uz svoja stara uvjerenja i viđenja braka koja su najčešće povezana sa slikama i ulogama preslikanim iz svoje roditeljske kuće. Oni uglavnom gledaju i doživljavaju svoj brak, odnos oca i majke, supruga i supruge onako kako su to vidjeli u svojoj kući kao dijete. To su dakako dvije različite slike i viđenja, koje ako se ne usklade, mogu povremeno stvarati konfliktne situacije koje vode u različite sukobe.

Količina međusobnog razumijevanja, prihvaćanja i ljubavi određuje koliko će biti potrebno da se dva različita puta spoje u jedan. To dakako ne ide lako jer se navike, uvjerenja i vrijednosti koje smo godinama stjecali ne mijenjaju preko noći, već je potreban veliki rad i trud da bi se dvije osobe našle na „zajedničkom terenu“. Koliko se god one već prije braka međusobno poznavale, s vremenom uviđaju koliko to poznavanje još nije ono duboko, istinsko i snažno.

U traženju zajedničkog puta često smo skloni „tjerati vodu na svoj mlin“. Naime svatko u odnosu uvijek očekuje da se ona druga osoba više prilagodi njoj. Zato težnja da druga osoba prihvati naša razmišljanja, naše viđenje svijeta i stavove ne vodi zajedničkom dobru jer se sada u braku nalazimo u jednom potpuno drugom svijetu i stvarnosti u kojem je cilj, ne prilagođavanje drugoga sebi, već prihvaćanje ga onakvoga kakav jest i traženje zajedničkog puta.

Da bi dvije osobe bile sposobne tražiti zajednički put moraju zajedno preuzimati odgovornost za zajednički život, odnosno pri nastanku različitih problema ne smiju krivnju samo prebacivati na onoga drugoga, perući svoje ruke, već preuzimajući odgovornost tražiti rješenja koja će rješiti njihov nastali problem. To znači zajedno sagladavati uzroke i unaprijed razmišljati o posljedicama prije nego one kulminiraju u cijeli splet nastalih problema.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha