Umijeće svađanja – 1.dio

Svađa je posebna vrst komunikacije. Ona je u stvari krik boli zbog pomanjkanja bliskosti, poziv na razumijevanje, na slušanje, na kvalitetniji odnos. U svađi oboje moraju biti spremni promijeniti svoje stajalište. Tu ne smije biti pobjednika niti gubitnika, poniženog niti uzdignutog. To je težnja da se bude zajedno, to je pokazivanje da mi je stalo do tebe i tvojih stajališta.

Svađa može biti dobra za vaš odnos ako se suočite zajedno s predmetom. Da svađa ne bi postala naporan posao, evo nekoliko smjernica. To nisu pravila, ali vam može pomoći da izađete na kraj sa teškim pitanjima.

• Biti u pravu nije važnije od vašeg odnosa – vi kao par ste važniji od bilo kojeg pitanja ili situacije, posebno za vrijeme velike napetosti u kojoj najradije braniš svoje stajalište a zaboravljaš partnera. Stavite, recimo slikovito, stvar na stol i suočite se s tim skupa, radije nego da se sukobljavate jedno s drugim.

• Iako bi to moglo biti teško, budite blizu. Mala gesta nježnosti može pokazati tvoju brigu. Sjeti se da nema stvari koja se ne bi mogla riješiti u ljubavi.

• Ne uvlačiti druge osobe. Ono što time pokušavate učiniti je da nekoga dobijete na svoju stranu da vam da veću moć a time umanjujete svojeg bračnog druga ili otežavate situaciju. Niti primjedbe, kao npr: “Ti si kao i tvoja mama”, nisu od nikakve pomoći – progone te tvoji osjećaji i potrebe. Budi toga svjestan i preuzmi odgovornost na sebe.

• Ostanite zajedno dok ne završite razgovor o predmetu. Ponekad to može biti teško, posebno kad ti se čini da si ugrožen ili zdvojan. Pokušaj se sjetiti da suze nisu oružje, ali često dolaze zbog frustracije ili ranjivosti – pokušaj svojeg bračnog druga prihvatiti onakvim onakvom, kakav/kakva je. (Ako je vrijeme ograničeno obvežite se da ćete nastaviti razgovor).

 Izvor: www.nasa-obitelj.com

Prijatelj vašeg uspjeha