Umijeće svađanja – 2.dio

Svađa je posebni oblik komunikacije u kojoj dvije osobe (ili više) stoje jedna nasuprot drugoj jer imaju različite točke gledišta na istu stvar (npr. djeca, novac i sl.). Za dobru svađu potrebno je da oba partnera jasno izraze svoje mišljenje i da pogledaju koji im je zajednički cilj, tj. kvaliteta njihovog odnosa. Ako na temelju toga promjene svoje mišljenje, svađa je uspješna; nema gubitnika a odnos je pobjednik. Ako svađa krene naopako, onda to nazivamo konfliktom ili još gore, borbom.

Svađa može biti dobra za vaš odnos ako se suočite zajedno s predmetom. Da svađa ne bi postala naporan posao, evo nekoliko smjernica. To nisu pravila, ali vam može pomoći da izađete na kraj sa teškim pitanjima.

• Apsolutne primjedbe kao npr. “ti uvijek” ili “ti nikada” jednostavno nisu istinite i sigurno neće pomoći.

• Analiziranje, ili pokušaj ukazati kako si dospio u tu situaciju kako bi rasporedio krivnju, beskorisni su. To jedino može poslužiti zabijanju klina između vas. Najbolje je o situaciji porazgovarati i krenuti naprijed a ne gledati nazad.

• Izgovaranje ružnih imena može biti bolno, i budimo pošteni, to je znak slabosti.

• Odnosu škodimo kad se služimo sarkazmom i kritizerstvom (nema konstruktivnog kritizerstva!). Ako partnera ponizimo na taj način, kako može povjerovati u sebe i kako možemo jedno drugom pripadati.

• Svađu treba izbjegavati kad su jedna ili obje strane izgubile kontrolu i kad namjeravamo jedno drugo raniti – povrijediti.

 Izvor: www.nasa-obitelj.com

Prijatelj vašeg uspjeha