Uravnotežen život! Mit ili stvarnost?

Čovjekovo je biće  uvijek u potrebi za stvaranjem unutarnje ravnoteže. Svaka želja, potreba, razmišljanje ili akcija su procesi koji nas odvlače od te ravnoteže. Stanje neravnoteže jest stanje nemira i nužan je povratak.

No da bismo uopće došli do ponovne ravnoteže moramo prije svega postati svjesni svakog pojedinog područja života koje stvara tu ravnotežu. To su najčešće profesionalno, financijsko, zdravstveno, emocionalno, intelektualno, obiteljsko, društveno  i duhovno područje. Možda vi posjedujete još neku dimenziju života.

Prije svega odredite trenutnu poziciju svih područja. Gdje se nalazite? U kojem području se nalaze vaše snage a u kojem slabosti? Kakve posljedice to ostavlja na vas? Počnite stoga od najslabije svoje točke. Kada vas zaboli zub onda cijeli tijelo pati zbog tog zuba. Isti je odnos vašeg života i njegovih različitih područja. Problem samo jednog područja uzrokuje nemir svih ostalih područja. Problem na poslu je problem koji duboko proživljavate u obitelji i obratno. No postoji rješenje. Kao i kod zuba u svakom području života postoji prevencija. To je ono održavanje, planiranje i pripremanje razvoja toga područja. Stoga svakoga dana ili tjedna odvojite neko vrijeme kada ćete na svakom pojedinom području napraviti neke promjene, stvoriti neku kvalitetu, obnoviti potisnutu snagu. Ostavite to vrijeme samo za to područje. Nemojte dopusitti da vas išta drugo odvrati od toga što ste naumili. To je vaše dragocijeno vrijeme jer njime održavate svoj život.

Ravnoteža života je poput škole; možete iz svih predmeta imati ocijenu “odličan” ali ako iz jednog predmeta imate ocijenu “negativan”, vi ponavljate taj razred. U životu nema ponavljanja, u životu dolaze porazi, razočaranja i posljedice. No oni vam mogu biti najbolja životna škola koja će vas poučiti što trebate promijeniti na svakom životnom području. Zato budite hrabri i prije svega iskreni prema sebi.

Nemojte ništa odgađati i ostavljati za sutra. Svaki je dan dragocijen jer ne znate što vam donosi sljedeći dan. Kvaliteta vašega života u prvom redu ovisi o vašem odnosu prema vama samima. Kada sredite taj odnos svi ostali će vam biti sitnica. Najteže je mijenjati i popravljati sebe, no to je jedino i što možete učiniti. Mali koraci vas mogu daleko dovesti a najviše što nakon njih možete doživjeti jest osjećaj ravnoteže ili mira. To je ono što je svaki čovjek duboko želi.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha