Uspjeh počinje od situacija u kojima se testira naša ustrajnost

Postoje mnoge knjige i članci koji govore o uspjehu. U svima njima naći ćemo navedene mnoge osobine potrebne da bi se taj uspjeh ostvario.

Tako mnogi govore o različitim fizičkim i mentalnim vještinama te vrijednostima koje trebamo steći i razviti da bismo došli do određenog cilja. Hrabrost, odlučnost, izdržljivost, domišljatost, vizija, snaga, samo su neke od potrebnih smjernica na tom putu. No, da li je to doista kraj priče?

Bilo je naime pojedinaca koji su imali sve navedene kvalitete, kao i mnoge druge, ali opet nisu postigli svoj cilj, nisu došli do svoje pobjede. Zašto? Nisu bili dovoljno ustrajni. Njihova predanost cilju bila je slabija od trenutne zapreke. U trenutku suočavanja sa bolima nisu mogli gledati iznad njih. Nisu uspjeli pronaći u sebi onaj dodatan gram snage koji bi ih pomaknuo prema naprijed.

Svaki dan nalazimo se na ispitu ustrajnosti, jer svaki dan moramo odlučiti hoće li ovo što smo postigli biti naš maksimum ili ćemo uz unutarnju ustrajnost produžiti dalje. Lako je donositi odluke i postavljati ciljeve, ali u trenucima krize ići prema njima nije lako. Biti ustrajan u trenucima kada nam sve govori da treba odsutati najveće je životno umijeće, no moguće ga je steći ako smo dovoljno čvrsto odlučili.

Za takvu vrstu ustrajnosti ne treba nam neka nadprosječna mentalna ili emocionalna inteligencija. Za nju nam ne treba niti neko posebno i čudesno znanje. Za nju nam je potrebna samo snaga volje koju može imati svatko. Volja je ključ ustrajnosti, ona nesalomljiva volja koja graniči s apsurdom, volja koja nastavlja ići dalje i onda kada se čini da su sve lađe potonule. Ta volja je najveća snaga života.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha