Uspjeh se gradi suradnjom s uspješnima

“Dvije stvari čovjek mora imati da bi uspio u životu. Prvo je sreća: to je ono kad se čovjeku pruži povoljna prilika. Drugo je pamet: ona čovjeku omogućuje da iskoristi povoljnu priliku.” Afganistanska poslovica

1. Nadahnjujte se motivacijskom literaturom

Svakoga dana čitajte pisce koji vas nadahnjuju. Napa­jajte se na izvorima drevne ljudske misli koja ostaje za sva vremena. Kada to postane vaša svakodnevna duhovna hrana vi ćete i u najtežim trenucima imati snage da idete naprijed. Inspirativna misao može u vama pokrenuti snage za koje niste ni znali da postoje.

2. Stupite u kontakt s uspješnim ljudima

Da biste bili uspješni važno je stupiti u kontakt s uspješnim ljudima. Potrudite se upoznati ih i zamoliti ih za savjet. Razmišljajte kako oni razmišljaju i gledajte kako rješavaju bitne stvari. Od njih možete naučiti mnogo, samo budite dovoljno hrabri, jasni i iskreni, i pitajte što vas zanima. Njihovo iskustvo skratit će vaše pokušaje i pogreške.

3. Privucite najbolje

Cilj svakog čovjeka koji želi uspjeti jest privući najbolje. Bilo da se radi o ljudima, idejama, resursima, ili nekoj drugoj vrijednosti usmjerite se prema onima najboljima. Privlačeći ih u svoj život počinjete mijenjati stil i standard života. Sve što na­dalje trebate napraviti jest da zadržite ono najbolje, a sve ono manje dobro udaljite od sebe.

4. Zahvaljujte onima koji su vam pomogli

Jedna od lošijih osobina čovjeka jest zabo­ravljanje na dobročinstava onih koji su mu pomogli ili nezahvalnost. Sjećanje na tuđu pomoć mnogo je više od sjećanja, ono je znak vaše veličine i mudrosti. Zato nemojte nikada zaboraviti na pomoć drugih koja ja promijenila vaš život. Ona je utkana u vašu sadašnjost i vaša zahvalnost njima može vas učiniti još boljima.

5. Ne budite sami sebi prepreka

Mnogi ljudi znaju dobro što treba činiti da bi ostvarili svoj cilj ali ne mogu izaći iz svoje trenutne zone ugodnosti, te odgađaju stvari za neko buduće vrijeme koje dakako nikada ne dolazi. Budući uspjeh ima samo jedan inperativ: djelovati sada. Ne čekati neko bolje vrijeme, drugačije okolnosti ili nove prilike. Kada prestanete sami sebi biti prepreka za uspjeh onda ćete shvatiti što to znači nadahnjivati i poticati druge.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha