Usudite se biti svoji!

Tko određuje vaše ponašanje, vi ili vaša okolina? Određuje li okolina vaše ponašanje uvijek ćete biti uvjetovani činiti onako kako drugi kažu. Doista to je jedan od najvećih naših izazova zajedničkoga života. Bojimo se biti isključeni te smo spremni sve činiti i sve žrtvovati da budemo dio neke zajednice. No što je onda sa našim veličanstvenim darom slobode?

Potrebno je dakle mnogo hrabrosti da se usudimo biti vjerni sebi. Iako nam se čini da će nas drugi više cijeniti ako budemo radili po njihovom, u konačnici ćemo dobiti veće poštovanje ako pokažemo svoj integritet. Ne možemo uvijek plesati kako drugi sviraju jer smo na svijetu radi svoje zadaće, a ne radi njihove. Tu zadaću treba obavljati ljubazno, hrabro i pošteno, iako drugi za nas imaju svoje želje i željice. Na taj način ćemo pokazati da smo doista samostalna i slobodna osoba.

Usuditi se biti svoj je jedan od najvećih izazova koji se postavljaju pred čovjeka, pogotovo danas kada živimo u sve zbijenijem ambijentu i okolnostima. Usuditi se biti svoj znači shvatiti tko vi doista jeste i odbiti da netko drugi određuje pravila vašeg ponašanja. Ukoliko to ne uspijete uvijek ćete živjeti neki tuđi život te će vas na kraju čekati samo žaljenje.

Studija koja je prije neštro više od godinu dana provedena na ljudima na samrti pokazala je da ljudi najviše od svega žale što nisu u životu više bili svoji, što su uvijek drugi određivali njihov život i što su na kraju shvatili da su na taj način izbjegli svoju sreću. Sreća u konačnici i jest cilj čovjekova života i ako je želimo znamo koji je put pred nama. Put koji nije utaban, put kojim ne idu mase, put koji treba tek prokrčiti.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha