Uživajte u trudu, a ne samo u nagradi

Često od mene traže da naučim ljude da odrede ciljeve i ostvare ih. Kada pitam svoje slušatelje na seminarima “Zašto je toliko važno da ostvarite svoje ciljeve?”, uglavnom kažu sljedeće: “Zato što ćemo biti sretni kada dobijemo ono što želimo.”

Iako u ovom odgovoru ima elemenata istine – kada dobijemo ono što želimo uglavnom smo radosni zbog toga – on ipak ne dotiče bit toga. Prava vrijednost određivanja i postizanja ciljeva nije u nagradi koja vas čeka, već u tome kakva ćete osoba postati kao rezultat ostvarenja tog cilja. Ova jednostavna razlika mi je pomogla da uživam u životu, ali i da u isto vrijeme ostanem usredotočen na osobne i profesionalne ciljeve. Jedan od mojih omiljenih filozofa, Ralf Valdo Emerson je rekao: “Nagrada za dobro obavljen posao je to što ste ga uradili.” Kad god ostvarite svoj cilj, bilo da je riječ o tome da postanete bolji vođa ili bolji roditelj, razvit ćete se kao osoba.

Često nećete biti u stanju da primijetite taj razvoj, ali će se on sigurno desiti. Zato, ne uživajte samo u postignuću, već i u činjenici da ste na putu njegovog ostvarenja postali bolja osoba. Stekli ste samodisciplinu, otkrili neke nove sposobnosti i iskazali svoj ljudski potencijal. To je samo po sebi nagrada.

Robin Sharma

Prijatelj vašeg uspjeha