Važnost samostalne igre: Pustite djecu da se malo dosađuju!

Djeca su danas zatrpana igračkama svih vrsta, a opet se žale da im je dosadno. I dok se grozimo nad time što mališani ne znaju što bi sa sobom, a imaju punu sobu igračaka, treba imati na umu jednu stvar: njima nije dosadno, samo ne znaju kako bi se zabavili.

Prije nekoliko desetljeća djeca su imala tek nekoliko igračaka, ali ih druge osobe nisu toliko zabavljale. Bilo je važno da su sita, zdrava, na sigurnom i da redovito idu u školu i to su bile primarne roditeljske brige. Mnogo su vremena tadašnji mališani tako provodili sami ili pod udaljenom prismotrom roditelja, ali naučeni na to da se sami nečim okupiraju.

Današnji je pristup odgoju, nasreću, poprilično drugačiji. Djeca sudjeluju u mnogim obiteljskim odlukama, pita ih se za mišljenje i općenito im se posvećuje više pažnje. Međutim, nusprodukt tog pomaka često su djeca koja se jednostavno ne znaju zabaviti.

Umjesto nametnutih igara s pravilima, dijete će razvijati svoje originalne kojima je samo mašta granica

Odmalena djeci treba osigurati malo mira kada će se baviti samima sobom, umjesto da im ispunite svaku sekundu različitim aktivnostima i vašom vlastitom energijom. Samostalna igra omogućuje djetetu da razvija maštu i nauči se samo zabaviti. Nasuprot mišljenju da se djeca za to vrijeme osjećaju usamljeno stoje podaci da upravo takvi mališani razvijaju neovisnost te se u odrasloj dobi osjećaju manje usamljenima od onih koji su u djetinjstvu uvijek bili okruženi ljudima. U odrasloj dobi zbog stečene neovisnosti u djetinjstvu nemaju očekivanja da će ih drugi zabaviti pa se, kad su sami, osjećaju manje razočaranima.

Sloboda izgradnje vlastitih interesa samostalnom igrom za dijete može biti velika prednost, posebice ako se na nju navikne u ranoj dobi. Umjesto nametnutih igara s pravilima, dijete će razvijati svoje originalne kojima je samo mašta granica. Djeca koja će ponekad biti prepuštena dosađivanju neće imati drugog izbora nego zabaviti se sama alatima koji ga okružuju, umjesto da očekuju da zabava sustigne njih.

Pustite, dakle, djecu da se dosađuju. Neće dugo prigovarati, nego će se uskoro nečime zaokupirati, i to igrom koja je više po njihovom ukusu od onih koje im vi možete predložiti.

Izvor: www.index.hr

Prijatelj vašeg uspjeha