Veliki smisao malih stvari

Zamisli jednu ogromnu slagalicu i da u toj slagalici fali nekoliko puzli. Iako vidiš cijelu sliku, to ti sliku čini nepotpunom.

Zamisli sad jednu posudu. A sad  zamisli njeno dno sa nekoliko rupica, malih, jedva vidljivih. Šta će se desiti ako naspemo vodu unutra? Posuda neće dugo zadržati tekućinu, a zatim će voda i iscuriti.

Zamisli sad jedan moćan automobil. I zamisli da u motoru nedostaje par malih djelova. Ako automobil krene, a ti djelovi fale, to može prouzrokovati  nesreću.

A sada zamisli svoj život, svakoga dana isprepleten raznim stvarima. Neke od njih su od tako velikog značaja da su u stanju da ti u potpunosti izmijene život. A na druge si već toliko navikao da ih doživljavaš kao nešto potpuno prirodno – ustajanje, posao ili škola, večera, televizija i spavanje. A narednog dana sve se ponavlja.

Postoje i one male stvari koje ne primjećuješ baš uvijek i ne cijeniš baš uvijek. To su te male stvari, nešto kao sastojci za pripremanje nekog jela – može i bez njih, ali ako ih ne staviš u jelo – ukus neće biti najbolji. Takve stvari neće promijeniti pravac tvog života, ali će sigurno tvoj dan učiniti smislenijim i ispunjenijim.

Često propuštamo te male stvari – jedan osmijeh, pogled pun ljubavi, cvrkut ptica koje se raduju proljeću, radost djece koja se igraju u dvorištu… Ima još mnogo takvih “malih stvari”, koje često i ne primjetimo. Možda zbog toga  što smo navikli da su dio našeg okruženja, pa ih više i ne razlikujemo od “velikih” stvari. Prava istina je da čim naučimo da ih uvidimo, razaznamo, primjetimo i da im se radujemo, tek tada ćemo početi da se naslađujemo punoćom naših vlastitih života. I tek kada naučimo da svakog  dana budemo zahvalni na tim „sitnicama“, tada ćemo  doživjeti istinsko zadovoljstvo u životu.

A ti?!

Kako ti gledaš na te male stvari? Uspijevaš li da ih prepoznaš? Cijeniš li ih dovoljno? Jedino ti znaš odgovor i ti odlučuješ koje sastojke ćeš staviti u vlasito Životno Jelo. Napravi ga takvim da ti bude i ukusno i da ti pričini zadovoljstvo.

Izvor: www.monnamagazin.me/

Prijatelj vašeg uspjeha