Vječna dilema: Žaljenje ili strah?

Čovjekov život može se ponekad postaviti i preispitati između dvije velike emocije: straha ili žaljenja. Iako je život lepaza između bezbroj različitih nijansi osjećaja, ipak je veliki dio onoga što svakoga dana osjećamo ili jedan oblik straha ili neka vrsta žaljenja. Na što točno to znači?

Strah je ona emocija koja nas koči u osvajanju novoga svijeta i zaustavlja nas na putu prema naprijed. Želite, primjerice, prići osobi koja vam se sviđa, zatražiti posao, otvoriti se nekom novom iskustvu. I dok tako stojite i razmišljate kao da se u vama pojavi neka kočnica koja vam ne da dalje. Kada se naime nađemo pred nekim novim izazovom strah nas zakoči u daljnjim odlukama i u djelovanju.  Paraliza straha čini nas pasivnima i ne da nam iskoračiti iz zone ugode. Tada svi naši snovi, vizije i ideje pucaju kao mjehuri od sapunice jer nemamo dovoljno hrabrosti iskoračiti prema novom životnom iskustvu i standardu.

Kada nakon nekog vremena počnemo preispitivati svoj život unatrag i sagledavati broj situacija u kojima nas je neki oblik staha zakočio, vidimo da je njihov broj impozantan. Kada s druge strane pogledamo na živote ljudi koji su jednako tako osjetili strah, ali usprkos njemu, nešto i učinili počinjemo se samosažaljevati i pitati gdje nam je bila hrabrost i mudrost. Gdje bismo sve bili da nije bilo straha, odnosno da smo bili makar malo jači od njega. Osjećaj žaljenja tada više progoni i peče nego osjećaj straha kojega smo na početku osjećali.

Zato u svakoj sitauciji u kojoj osjećamo strah promislimo o tome kakvu budućnost želimo. Želimo li se svakoga dana ostatka svoga života navraćati na snove koje smo ugušili i prilike koje smo propustili? Možemo li nekome tko je u nečemu uspio mirne duše reći „mogao sam i ja da se nisam bojao“. Istina je da život živimo od danas do sutra, ali nekada trebamo preskočiti u prekosutra i pogledati svoj život unatrag. Prepoznati taj mogući osjećaj žaljenja da se lakše nosimo sa strahom koji nas sada progoni. Na nama je odluka. Nadiđimo strah sada i neće doći do žaljenja u budućnosti.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha