Vjerujte svojim instinktima

Lako je zanemariti ono što kvekeri nazivaju “malim unutrašnjim glasom”. On je vaš unutrašnji vodič i vaš osobni izvor mudrosti.

Nije lako živjeti po vlastitom nahođenju i slušati svoje instinkte kada vas svijet primorava da se priklonite onome što on nameće. Međutim, da biste otkrili izobilje za kojim tragate i učinili svoj život potpunim, morate se osloniti na predosjećaje i osjećanja koja imate onda kada su vam najpotrebnija.

Kako starim, sve više uvažavam svoje instinkte i prirodnu intuiciju koju svi posjedujemo. Prvi utisak koji steknem o nekome ili neko unutrašnje osjećanje mudrosti koje me vodi u teškim trenucima imaju značajnu ulogu u mom osobnom i profesionalnom životu. Čini se da sa godinama stječete sposobnost da vjerujete svojim instinktima. Također sam shvatio da su moji instinkti jači kada živim “smisleno”, to jest kada se bavim onim aktivnostima koje moj život čine smislenim.

Kada radite prave stvari i živite onako kako bi trebalo, u vama se bude sposobnosti kojih do tada niste ni bili svjesni i koje vam omogućavaju da iskažete svoj potencijal u potpunosti. Indijski filozof Patanjali je to dočarao sljedećim riječima: “Kada ste vođeni nekim višim ciljem, nekim izuzetnim poduhvatom, vaše misli probijaju granice: vaš um nadilazi ograničenja, vaša svijest se širi i iznenada se nalazite u nekom novom, divnom i velikom svijetu. Skrivene snage, sposobnosti i talenti se bude i postajete bolja osoba nego što ste ikada sanjali da ćete biti.

Robin Sharma

Prijatelj vašeg uspjeha