Hranite li svojim mislima svoju prošlost, sadašnjost ili budućnost?

Vodite li računa koga ili što svojim mislima hranite? Poznata je priča o dva vuka:

Nekada davno stari Cherokee Indijanac ispričao je svom unuku jednu životnu priču.
“U duši svakog čovjeka vodi se neprestana bitka, kao borba između dva vuka.

Jedan vuk predstavlja ZLO. Predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, mržnju, pohlepu, aroganciju, laž, krivicu, srdžbu, pakost, sebičnost, podsmijeh.

Drugi vuk predstavlja DOBRO. Predstavlja mir, ljubav, nadu, vedrinu, ljubaznost,
dobrotu, srdačnost, darežljivost, istinu, suosjećanje, sreću, vjeru.”

Unuk se zamisli na nekoliko trenutaka. Sve svoje misli vrijedno usmjeri u dubinu djedovih riječi, pa ga upita:“Djede, koji vuk na kraju pobjeđuje?”Stari Indijanac pogleda unuka i odgovori:”Pobjeđuje onaj kojeg hraniš”.

Hranite li svoju prošlost neprestano ćete se u svojim mislima vraćati na pozitivna, a možda mnogo više na ona negativna iskustva koja ste jednom prošli, budit ćete u sebi kajanje zbog svih pogrešnih odluka koje u vama ubile brojne mogućnosti, prilikama koje su zauvijek propuštene, pitanjima koja ste se bojali postaviti, i strahovima koji su blokirali ono najdublje što ste željeli biti, imati i osjetiti.

Hranite li svoju budućnost onda nikada nećete živjeti i uživati u sadašnjem trenutku, iako ćete se fizički možda nalaziti s nekim dragim ili manje dragim ljudima, svojim ćete mislima uvijek bježati u neku nepostojeću stvarnost, skrivati se među nekim nepostojećim ljudima, a one pokraj vas koji su željni vaše lijepe riječi, toplog dodira, nježnog zagrljaja nećete primjećivati i jaz između vas i njih će se sve više povećavati.

No hranite li svoju sadašnjost tada se nećete mnogo opterećivati brigama što bi se moglo sutra dogoditi, kako bi se situacija između vas i drugih mogla razvijati, koje bi se zapreke mogle pojaviti na putu do ostvarenja vaših ciljeva, jer ćete biti zauzeti samo onim što sada možete učiniti. Pred sobom ćete imati lepezu mogućnosti i sve ono nad čime nemate kontrolu i na što ne možete utjecati neće biti u fokusu vaših preokupacija.

Hrana koju jedete pretvara se u vaše tijelo. Misli koje mislite pretvaraju se u vaš život. Vaše misli hrane vaš uspjeh ili neuspjeh, vašu sreću ili nesreću, vaš bolji život ili promašeni život, a jedini koji odlučuje što ćete biti i postati jeste vi. Kao što u trenucima gladi često imate mogućnost izabrati kojom ćete hranom zasititi svoje tijelo, u svakom trenutku života imate mogućnosti izabrati misli kojima ćete izgraditi vaš život. Hranite svoju sadašnjost, ona je jedino vrijeme koje stvarno imate. Sva odluka je na vama!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha