Zagledaj se u sebe i shvati da nitko od tebe ne traži neko savršenstvo, traži čovjeka!

Zagledaj se u sebe i shvati da nitko od tebe ne traži neko savršenstvo, traži čovjeka, traži da budeš ono što jesi.

Savršenstva na zemlji nema. Nitko od tebe ne traži neki veličanstveni podhvat, podvig za pamćenje da bi ti pljeskao, divio ti se i slavio te. Traže od tebe čovjeka koji će razumijeti drugoga, čovjeka koji neće zatvarati oči za tuđu patnju, niti će se okretati na drugu stranu kada nešto treba dati potrebitome.

Zagledaj se u sebe i shvati da nije bitno ono što misliš da drugi od tebi misle, to je samo tvoja fikcija. Oslobodi se te preokupacije koja ti uzima mir, koja te opterećuje u svim tvojim odlukama i nastojanjima. Oslobodi se vlastitog očekivanja da postoji pravi život samo po jednom paramteru. Svi smo mi drugačiji i drugačiji su nam putovi i to što drugi ne idu istim putem kao i mi ne znači da oni griješe ili da nisu u pravu.

Dopusti drugome da bude ono što jest, a onda se ni sam više nećeš truditi uklapati u nečije parametre. Shvatit ćeš da je jedino glas vlastitog srca prostor u kojem treba tražiti odgovore svoje budućnosti. Budi spreman da te on nekada i odvede u slijepu ulicu ali shvati da su to samo lekcije života u kojem učiš tražiti ravnotežu između glasa razuma i srca, i da ćeš mnogo puta pasti dok ne postaneš izvrstan u tome jer to je kao i vožnja bicikla.

Shvati da je svaka kriza neka šansa, a kriza ima i bit će uvijek, i da uspjeh nije odustnost poraza i promašaja nego odlučnost da se usprkos njima ide dalje. To je savršenstvo života, padati i ustajati, bojati se i ići naprijed. Zagledaj se u sebe i shvati da nitko od tebe ne traži neko apstraktno savršenstvo, neko lice po mjerama savršenih crta, izgled po nekim savršenim normama. Traži jedino da budeš čovjek, ništa više ali i ništa manje.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha