Zamke pesimizma

Znanstveno je dokazano da pesimistični pogled na svijet postavlja plodno tlo za pojavu depresije. Stil razmišljanja koji naročito pogoduje pojavi depresije naziva se “naučena bespomoćnost” i tipičan je za izrazite pesimiste.

Oni neuspjeh pripisuju sebi, smatraju da su sami krivi za sve loše što ih snađe i to zbog svojih trajnih loših osobina (npr. glup sam, nesposoban) i skloni su samooptuživanju.

Nasuprot tome uspjehe pripisuju vanjskim utjecajima, kao što su sreća, slučajnost, dobro raspoloženje šefa ili profesora… Temeljni osjećaj im je osjećaj nedostatka kontrole u životu. Naučena bespomoćnost se razvija nejčešće odgojem, a rjeđe usljed niza nedaća van naše kontrole koje nas zadese. Roditelji razvijaju naučenu bespomoćnost stalno pomažući djetetu, ponavljajući kako samo ne može/ne zna, pa još usput komentiraju greške sa “ sam si kriv kad si glup, smotan…”

Optimizam se može naučiti!

Iako predstavlja temeljni stav prema životu optimizam nije urođen, već se uči i može se naučiti i kasnije, pa čak i u odrasloj dobi. Ispitanici koji su u svrhu istraživanja učili optimistični način mišljenja su tijekom sljedećih 18 mjeseci bili boljeg zdravlja, te rjeđe patili od depresije i anksioznosti nego ispitanici koji nisu trenirali optimizam.

Dakle čak i kratka poduka u svrhu istraživanja daje razultate. Svaki problem ima rješenje i ako ga se potraži moguće je i naći ga. Zato počni tražiti! Ne pretpostavljaj probleme tamo gdje ih nema, samo zato što bi se možda mogli pojaviti.

KADA TI SE NEŠTO LOŠE DOGODI:

  • Reci sebi da neće dugo trajati
  • Nađi ono na što taj događaj neće utjecati, nešto što je još dobro
  • Nemoj se samoptuživati
  • Smatraj taj događaj izazovom i prilikom da nešto novo naučiš.

KADA TI SE DOGODI NEŠTO DOBRO:

  • Smatraj da će učinci trajati.
  • Pogledaj na što je sve pozitivno utjecao taj događaj.
  • Pogledaj koliko zasluga za to što se dogodilo možeš sebi pripisati.
  • Uživaj u posljedicama.

Tanja Dejanović Šagadin, psiholog i psihoterapeut iz Psihološkog centra TESA, Izvor: http://www.tesa.hr/

Prijatelj vašeg uspjeha