Zašto je tako teško prestati trčati za krivim stvarima i ljudima?

Zašto je tako teško prestati trčati za krivim stvarima i ljudima?

Koliko samo vremena tako provedemo slijedeći ljude kojima je potpuno svejedno što se u našim životima događa? Kolikima mislimo da se dopadamo podrazumijevajući da im nešto značimo u životu, a onda kada dođemo u krizu i zatražimo njihovu pomoć vidimo da nikakve pomoći ne dobivamo. Kolikima smo tako s punim povjerenjem otvorili dušu a nikada nismo saznali što se u njima krije?

Zašto je tako teško reći „ne“ stvarima koje nam ne ispunjavaju srce, stvarima koje nas na koncu ostavljaju praznima? Koliki smo dio života proveli radeći nešto čega nikada nismo ni bili svjesni, nešto u čemu nismo uživali, možda samo zato što su to radili i drugi ili da se dokažemo drugima? Koliko vremena smo potrošili na aktivnosti koje su više bile neka naša unutarnja pasivnost, stvarima u kojima smo uništili brojne druge mogućnosti i prilike.

Ponekad je teško prestati tračati za krivim stvarima i ljudima jer smo se tisućama končića vezali uz njih, vezali do same svoje srži, vezivali tjednima, mjesecima i godinama i svoj život gledali samo u njihovom okrilju. Teško je prestati tračati za njima jer ne možemo zamisliti svoj život drugačijim i slobodnim od svih onih koji nas iskorištavaju i uzimaju mir.  U strahu od boli nemamo hrabrosti odjednom skinuti flaster s rane, pa ga skidamo polako i trpimo mnogo veću bol.

Ali treba jednom prekinuti taj začarani lanac, treba ovaj stari obrazac ponašanja zamijeniti novim, staro pogrešno uvjerenje onim ispravnim. Treba jednom sebi dati šansu da ispočetka započnemo graditi svoj život usred ruševina i reći da zaslužujemo bolji život i da je on moguć samo ako se odmaknemo od krivih stvari i ljudi i okružimo ljudima koji nas potiču, hrabre i inspiriraju. Teško je – jer svaka promjena boli, ali drugog puta prema boljoj budućnosti nema.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha