Zašto nabrijavanje plitkim motivacijskim porukama ne donosi rezultate?

Samo nabrijavanje plitkim motivacijskim porukama poput „možeš ti to, snažan si, uspjet ćeš“ bez stvarnog razumijevanja stvarnosti života, i bez istinskog razumijevanjesamoga  sebe na kraju ne donosi rezultate.

Možete kao papiga ponavljati te fraze dan i noć, možete satima stajati ispred ogledala i nabildavati svoj stav nasmionijim i najhrabrijim izjavama ali bez da ste razmislili tko ste i koji je smisao vašega života sa svim tim jako brzo ćete doživjeti razočarenje.

Motivacija je samo gorivo koje nas pokreće, krila koja nas podižu, energija koja nas tjera naprijed ali nisu upravljačka ploča koja može reći gdje da idemo i vozač koji govori zašto tamo želimo ići, koji je cilj našega života, ili dali je sigurno da će nas ostvarenje toga cilja učiniti sretnim i ispunjenim čovjekom. Možda će koji trenutak potrajati zadovoljstvo što smo postigli ostvarenje cilja ali ćemo se nakon nekog vremena osjećati svojevrsnu prazninu.

Stoga više vrijedi stati i dobro razmisliti o ciljevima koje postavljamo, koliko oni doista odražavaju naše vrijednosti i sposobnosti, koliko su doista izraz naših najdubljih potreba i želja ili to želimo samo zato što smo vidjeli da se drugi uklapaju u taj sklop pa i mi želimo u tu priču. Želimo li možda zadiviti druge bez nekog dubokog istinskog htijenja? Želimo li to samo da se pohvalimo s time ili tu stvarnost osjećamo najdubljim dijelom svoga života.

Ne kažem da motivacija nije potrebna, ali je mnogi ljudi danas u svojim životima precjenjuju, te se kasnije čude zašto njihov život nije poput života nekog junaka iz filma ili bajke. Truditi se treba, motivirati se treba, ali prije sata moramo imati kompas, prije započinjanja utrke trebamo provjeriti dali doista idemo u pravom smjeru jer jednom kada promašimo i potrošimo svoju enrgiju i motivaciju teško je stvari ponovno vratiti na početak.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha