Zašto odustajemo?

Kažu kako je početak najteži. Čvrstoća odluke leži u čvrstoći našeg prvog koraka. Koliko nam se često dogodi da donesemo odluku kako ćemo od danas biti bolji, kako ćemo od danas izgrađivati život pun samopouzdanja, kako ćemo danas završiti posao koji već dugo vremena odgađamo, nazvati roditelje, nazvati prijatelja s kojim se dugo nismo čuli.

Pri samoj pomisli da bi nam zbog te odluke život mogao biti bolji, jednostavniji i ispunjeniji naš mozak doživi nalet pozitivnih impulsa. Osjećamo određeno ispunjenje čak i pri samoj pomisli na dobrobit koju ćemo iskušavati, no, često se dogodi da takav nalet pozitivnih impulsa bude samo kratkotrajan, što zbog nedostatka motivacije, što zbog određenih okolnosti koje se pokažu kao kamen spoticaja.

Idemo sad korak po korak pokušati objasniti zašto odustajemo, što se događa sa odlukama o promjeni na mentalnoj, ali i na fizičkoj razini. Kao primjer ćemo uzeti nedostatak samopouzdanja.

Nalazite se zabavi i promatrate kako se ljudi oko vas zabavljaju. Svi djeluju sretno. Nekoliko metara do vas nalazi se osoba koja vam se sviđa već duže vremena. Gledate tu osobu kako se zabavlja i u sebi mislite: “Nisam dovoljno dobar/dobra, ako napravim prvi korak i priđem mu/joj sigurno će me odbiti”. Nalet misli je bio kratkotrajan i ubrzo odlazite po piće. Nakon čaše omiljenog koktela odjednom osjećate više hrabrosti. Ma, k vragu sve, ja vrijedim dovoljno, volim sebe i zaslužujem nekoga tko će to cijeniti – pomislite. Odjednom, kao da su nekakve mistične sile svemira osjetile frekvenciju vaših misli, osoba koja vam se sviđa prilazi i nudi vam piće te uz pošalice započinjete razgovor. Kao da sve stvari sjedaju na svoje mjesto. Sve se čini idiličnim. Razgovor postaje ozbiljniji i imate priliku pokazati sebe kao osobu koja zrači samopouzdanjem, osobu koja vrijedi. No odjednom preokret. Padate još dublje u očaj, misli kolaju glavom. On/ona je bolji od mene. Nema šanse. Bolje da to prekinem prije nego budem povrijeđen/povrijeđena. Zašto se uopće i truditi kada mi je ishod već poznat. I tako i bi. Osoba koja vam se sviđa odjednom gubi interes, kao da se nedostatak samopouzdanja i zbrka u vašoj glavi mogu nanjušiti. I kažete sebi: “I ovaj puta sam u pravu”.

Idemo sada pogledati što se je to sve dogodilo. Prvo smo se suočili sa nedostatkom samopouzdanja i jednim stanjem svijesti gdje smo se osjećali sigurni. Stanjem u kojem ste mislili da ako ništa ne poduzmete nećete se ni izložiti emocionalnoj boli uzrokovanoj odbijanjem. Zatim dolazi do preokreta, iznenadni nalet snage i motivacije nas tjera na poduzimanje rizika i sve se odvija u najboljem redu, da bi odjednom sve krenulo po “zlu”. Što se je dogodilo?

Naš um funkcionira na principu polariteta. Tako u ovom slučaju samopouzdanje ima svoj polaritet koji se očituje kao nedostatak samopouzdanja. Nedostatkom samopouzdanja mentalnom energijom smo hranili stanice mozga koje se nalaze u tom predjelu. Energetska hrana se sačinjavala od destruktivnih emocija i misli i taj dio mozga je stvarao od uobičajenih životnih radnji privide koji su mu omogućavali da od situacije koja ide nama u korist izvuče ono negativno. Kada osoba odluči prekinuti taj ciklus dio mozga koji je bio hranjen takvim mislima i emocijama odjednom se susreće sa gubitkom energije, odnosno hrane i on će učiniti sve što je moguće kako taj proces ne bi prekinuo – zato smo skloni pozitivne situacije percipirati negativno. Dovoljna je jedna pošalica ili situacija da bi ono što je dobro protumačili kao nešto što je loše.

Dakle, u početku ove priče, na mentalnoj razini smo prekinuli dotok negativnih misli i probudili smo dio mozga koji dugo nije bio aktivan. Budući da dugo vremena nije primao energetsku hranu treba mu vremena da se privikne na novonastalu situaciju (sjetimo se samo kako funkcioniramo kada smo bolesni, odjednom izgubimo apetit i potreban je određeni period da se on ponovno stabilizira). Ono što smo na kraju priče počeli iskušavati kao neuspjeh je samo znak da dio mozga kojeg smo hranili negativnim mislima čini svoje posljednje trzaje kako bi uzeo to malo energije što je ostalo.
Svaki puta kada odlučite promijeniti život na bolje imajte na umu da ćete se susresti sa padom. Taj pad je zapravo fiktivan – on označava da se stvari zaista mijenjaju. Imajte na umu staru izreku: ono što te ne ubije, ojača te.

Ivan Tomasić, Izvor: www.4dportal.com/

Prijatelj vašeg uspjeha