Zašto prikrivamo negativne osjećaje?

Nekada vam je jasno da osoba koju poznajete ili koja vam je bliska pati, ali ona ne pokazuje tugu već naprotiv, šali se, osmijeh daje dojam da je zapravo zadovoljna i sretna.

Ako je duže promatrate, primjetit ćete  da njeno odigravanje zadovoljstva nije baš toliko uvjerljivo – njen osmijeh je prenaglašen, pokreti kruti, a oči često ne prate izraze lica već kao da iskaču iz čitavog konteksta.

Što se zapravo događa? Iz različitih razloga osoba pokušava da odglumi kako želi da se osjeća, prikrivajući pritom svoje autentične emocije. To nije slučaj samo sa tugom, stid će se često prikriti arogancijom, ljutnja ljubaznošću, povrijeđenost ravnodušnošću, strah bijesom, izabrat će se one emocije i ponašanje koje je u datoj situaciji prihvatljivije i za tu osobu i za druge.

Zašto prikrivamo negativne osjećaje?

Negativna osjećanja su prije svega praćena  neprijatnim i bolnim senzacijama u organizmu. Prikrivajući i negirajući negativne emocije osoba praktično želi da se zaštiti od neprijatnosti. Neke osobe smatraju da je ova vrsta neprijatnosti  nepodnošljiva pa teže izbjeći sve situacije koje bi mogle da ih uvedu u negativne emocije. Npr. osobe koje se plaše dubljeg emotivnog vezivanja ili ostaju u disfunkcionalnoj vezi zapravo bježe od osjećanja tuge i/ili povrijeđenosti koje se posljedično javljaju prilikom eventualnog raskida emotivnog odnosa. Dalje, zamjena negativnih osjećaja poželjnijim ili pozitivnim osjećajima kao što su ravnodušnost ili sreća osoba pokušava da smanji neprijatnost koju osjeća ali i da dokazuje drugima i sebi da je jaka i sposobna da se nosi sa problemima. Pokazivanje pravih osjećanja zapravo za tu osobu znači da je slaba i manje vrijedna u odnosu na druge. Nekada osoba jednostavno smatra da drugi neće razumjeti ili će pogrešno protumačiti  njene osjećaje, da će ih precijeniti ili podcijeniti.

Koje su posljedice prikrivanja negativnih osjećaja?

Negativna osjećanja zapravo predstavljaju prirodnu reakciju organizma na frustraciju. Dakle, kada prihvatimo i prepoznamo svoja negativna osjećanja to zapravo znači da postoji određeni psihosocijalni problem koji moramo da rješimo. Ukoliko u startu ne prihvatimo svoja negativna osjećanja i pokušamo da na pravi način rješimo probleme onda ona postaju intenzivnija i prelaze u svoju nezdravu formu  Krajnja posljedica prikrivanja negativnih emocija je nastajanje psihičkih i somatskih poremećaja.

Šta raditi sa svojim negativnim osjećajima?

Vjerovatno ste shvatili iz prethodnog teksta da prikrivanje negativnih osjećanja predstavlja pogrešan mehanizam nadilaženja psihosocijalnih problema. Prema tome, ono što prvo treba uraditi jeste registirati i prihvatiti svoja negativna osjećanja. Sljedeći korak je preispitati se povodom koje skorašnje životne situacije su ova osjećanja nastala. Zapitajte se kako ste interpretirali ovu situaciju? Šta ona za vas znači? Šta ste razmišljali u toj situaciji? Procjenite da li je moguće da razmišljate i da se ponašate drugačije kako biste umanjili intenzitet trenutnih negativnih osjećanja. Na primjer, zamislite sljedeću situaciju. Čekate svoju partnericu koja redovno kasni na sastanke. Vi ste zbog toga nezadovaljni ali kada se ona pojavi pravite se kao da se ništa nije dogodilo i ljubazno se smješkate.  Na jednom od niza sastanaka ona opet ne dolazi na vrijeme, Vi razmišljate kako to nije fer sa njene strane, kako ona ne poštuje ni Vaše vrijeme ni Vas, kako je ona u stvari sebična i ovakvo razmišljanje kod vas izaziva ne samo nezadovoljstvo već i bijes i kada se u jednom trenutku vaša partnerica pojavi vi se više ne smiješkate već se izvičete na nju i bijesni odlazite kući. Prepoznajete da je ovaj scenarij onaj sa prikrivanjem negativnih emocija. Ipak, mogli biste da postupite i drugačije. Onog trenutka kada ste osjetili nezadovoljstvo povodom ponašanja vaše partnerice, to ste trebali i da joj kažete, mirnim tonom, bez vike i da je pozovete na dijalog kako biste se zajedno rješile problem. Ipak, nisu sve situacije ovako jednostavne i nekada je zaista potrebna vještina kao biste uspjeli da nadiđete probleme koje prate negativne emocije. Ali, ono što je važno ne prikrivajte i ne ignorirajte svoje emocije ma kakve one da su.

Sanja Marjanović, Izvor: www.vaspsiholog.com/

Prijatelj vašeg uspjeha