Zašto sam postao mirniji kada sam se prestao dokazivati drugima?

Koliko je opasna i smrtonosna igra dokazivanja shvatimo tek kada izađemo iz nje, kada više ne moramo drugome dokazivati svoj status, inteligenciju, znanje, vještine ili bilo što drugo.

Luda i nemilosrdna utrka međusobnog uspoređivanja služi samo tome da dokažemo drugome da smo ispred njega i ništa više. Trošeći sebe do posljednjeg atoma snage ne izgrađujemo sebe, već se uništavamo jer sve to što radimo potkrepljuje nečije tuđe, a ne naše snove.

Koliko je žrtava te nemilosrdne utrke na koju svi samovoljno pristaju ne zna se točno, ali se može pretpostaviti razmjer te epidemije kada se pogleda broj onih koji dopuštaju da stres potpuno zagospodari njihovim životom i na kraju ih dokrajči. Koliko je onih koji pokušavaju pokazati svoje najbolje lice tako da će razderati svoje pravo lice iznutra i izvana, te postaviti neku masku samo da budu ljepši, izazovniji i privlačniji drugima. A sve to nema nikakvog smisla.

No da bi se prestalo dokazivati drugima treba prije svega ponovno naučiti poštovati samoga sebe. To što u dokazivanju radite od sebe znači da nemate dovoljno vjere u sebe, da nemate dovoljno samopoštovanja i samopouzdanja.  Kada dođete do toga da je sve to nepotrebno otvaraju se za vas vrata jednog novoga svijeta, vrata svijeta gdje vidite i osjećate mir već sada, shvaćajući da je ovo što se sada događa jedini život koji imate.

Kada dođe taj mir prestat ćete se baviti nevažnim stvarima, videći jasnu razliku između svojih istinskih prioriteta i svega onoga što vam svijet nameće. Kada dođe taj mir prestat ćete osjećati strah jer strah dolazi od drugih ljudi, uvjerenja i pritisaka unutarnjih i vanjskih. Kada dođe taj mir vratit ćete svoju prvobitnu moć koju većina ljudi nikada neće otkriti jer nikada neće zaći u sebe. Otkriti ćete svoje „zašto“ živite. Nije li vam to dovoljno?

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha