Zašto u krizama postajemo jači?

U krizama otkrivamo prave kapacitete naše snage

U svakodnevnom životu obično se služimo minimumom svojih sposobnosti jer ne vidimo potrebu dubljeg crpljenja snage. Tek kada dođemo u neku tešku situaciju, bilo fizičku, mentalnu, emocionalnu ili duhovnu počinjemo crpiti snagu dubljeg dijela sebe, snagu koju smo mislili da ne posjedujemo. Kada shvatimo prave kapacitete naše snage svaka teškoća postaje nam jedan novi izazov.

U krizama pronalazimo prave prijatelje

Krize su situacije koje će nam otvoriti oči da u životu shvatimo koji su ljudi stvarno naši prijatelji, a koji su tu samo radi nekih svojih osobnih interesa. Trenuci tih spoznaja znaju biti jako bolni trenuci, ali nakon njih se svi prioriteti i odnosi u našim životima mijenjaju. Tada ćemo znati tko je vrijedan naše pažnje, vremena i ljubavi, a tko je tu samo u prolazu.

U krizama se dublje povezujemo sa sobom

Svaodnevan život razvlači našu energiju na tisuću različitih stvari koje su nam važnije od nas samih, a zapravo su većina od njih najobičnije tričarije. Mislimo da one nešto znače u našem životu ali kada se stvari zakompliciraju shvaćamo da bez njih ne samo možemo živjeti, već da bez njih puno bolje živimo. Krize nas dublje povežu sa nama samima.

U krizama postavljamo pitanje o smislu

Nesretan život ima samo jedan uzrok – život bez ikakvog smisla, ili bolje rečeno obično trajanje. Smisao nije nekakav filozofski pojam već jednostavan razlog zašto živimo. Što je ono što nas pokreće, što je ono što nam daje snagu da ujutro ustanemo i živimo ovaj dan. To može biti bilo što – ali mora biti nešto što je u našim očima vrijedno i važno.

U krizama postajemo bolji ljudi

Ponekada nas životni problemi i poteškoće ne samo natjeraju da drugačije gledamo na život, već i da postanemo drugačiji ljudi. Natjeraju nas da više počnemo cijeniti male stvari, da shvatimo  ljepotu života u skladnim odnosima sa sobom i sa drugim ljudima. Tada počinjemo više cijeniti ono što imamo, a manje biti nezadovoljni onim što nam nedostaje. Postajemo bolji ljudi.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha