Vjerni prijatelj nam može biti najbolji terapeut kad smo osamljeni!

”Prijateljstvo je kao sunce koja obasjava čovjeka. Oni koji iz života uklanjaju prijateljstvo, uklanjaju iz svemira sunce.” Takvu definiciju prijateljstva dao je poznati rimski filozof Marko Tulije Ciceron. Bez prijateljstva život je uistinu siromašan, tmuran i bez radosti.

Psiholozi često ističu kako oni koji nemaju pravoga prijatelja više trpe te ponekad ne mogu podnijeti to iskustvo duboke patnje. Tko u takvim trenucima patnje stoji uza te, dokazuje se kao pravi prijatelj. Ciceron je lijepo rekao: ”Pravi prijatelj se pozna u nevolji.”

Vjerni prijatelj nam može biti najbolji terapeut kad smo osamljeni i bolesni. Prijatelj nije samo neki savjetnik koji me procjenjuje kritički dok nešto govorim. Njemu mogu reći sve i ne moram samoga sebe cenzurirati. Pred njim mogu pokazati svoju slabost, smijem odložiti oružje i pokazati rane.

Prijatelj ne mora biti uvijek pored mene. Sama spoznaja da postoji njegovo ili njeno prijateljstvo mi pomaže nositi mnogo razočaranja, mnogu bolest.

Nemojmo misliti da ćemo imati pravoga prijatelja ako mi prvi nismo spremni biti nekome prijatelji. Ne budimo nekome ”prijatelj” samo iz interesa, da bi stekli određeni položaj u društvu ili onoga što možemo dobiti zauzvrat. Pokažimo interes za druge, darujmo ljubav i vrijeme, budimo prijatelji drugima i u boli i radosti. Prijateljstvo je dar kojim se darujemo bližnjemu.

Anselm Grun

Prijatelj vašeg uspjeha