Želite li da djecu “mučnu svojom glavom” pustite ih da se snalaze sami!

Mislite li da bi vaše dijete moglo biti uspješnije, samostalnije i organiziranije ako ćete stalno biti njihov tutor? Ili bi im možda ipak malo više pomoglo da ih “gurnete u vatru” i jednostavno ostavite da se snađu sami?

Vjerujemo da bi mnogi moderni roditelji radije odabrali prvu varijantu, ali ne – nipošto! Prema mišljenju vrsnog obiteljskog psihologa u autora brojnih knjiga dr. Kevina Lemana – želite li da djecu “mučnu svojom glavom”, dajte ih pustite da se snalaze sami. Neće bit smak svijeta ako koji put, tu i tamo “fulaju” jer baš je to dobro za njihovo dobro.

Ako se vaš školarac dobro snalazi u školi, nije loš učenik i ima već dosta usađenih radnih navika slobodno nastavite tim tempom i omogućite im još kvalitetnije okruženje za daljnje sazrijevanje tako što ćete ih još malo pustiti.

1. Kada dijete dođe iz škole ne pitajte ih to glupo pitanje “Kako je bilo u školi”.

Zamislite samo da vas svaki dan s vrata dočekaju svaki dan s istim pitanjem: Kako je bilo na poslu – i vjerujemo da ćete već treći dan početi okretati namjerno ne odgovarati više. E pa tako je i djeci. Umjesto toga jednostavno šutite i čekajte da dijete počne govoriti samo. Možda će im prvih nekoliko dana biti čudno, očekivat će to pitanje, a kada shvati da pitanja više nema počet će samo pričati. I tada šutite. Pustite dijete neka priče i potaknite samo malo više s dobrom rečenicom”Pričaj mi o tome”. Ako niste primijetili – to nije pitanje, to je vrsta zapovjedi koja nije ni nagla ni autoritativna već poticajna i dijete će vam tako konačno samo poželjeti pričati više.

2. Ne pitajte ih ni za zadaću!

To je još jedno pitanje kojeg djeca redovno ne mogu smisliti. Da, naravno da imaju zadaću. Gotovo svaki dan imaju zadaću i zato ih to prestanite pitati. Pustite im da domaća zadaća bude njihova zadaća, njihova stvar koju će napraviti onda kada to njima bude odgovaralo. Možda će u početku pomisliti da vas nije briga za zadaću pa će možda poželjeti namjerno “zaboraviti je” – jer vi niste ništa pitali – tada nemojte zanemariti sankcije. Možda će nekome u toj situaciji biti dovoljna opaska učitelja, a možda će tek nakon vaše opaske proraditi njihova samostalnost i od tada će svoju zadaću pisati sami – bez vašeg uplitanja i pitanja.

Mnogi roditelji zaboravljaju da je domaća zadaća zamišljena kao obaveza djeteta, a da bi stekli naviku izvršavanja svojih obaveza ne treba im vaš poticaj već njihovo saznanje. Uostalom, tako ćete se konačno riješiti te mrske obaveze zvana domaća zadaća.

3. Ne budite ih za školu.

Ako svako jutro imate paniku oko buđenja djeteta za školu jednostavno recite dosta. Prestani vi biti njihova budilica – neka steknu naviku da se bude sami. Nabavite im budilicu, navinite alarm na mobitelu, što već – i pustite ih. Prvih dana će sigurno prespavati, neka – pustite – naučit će jer će svako kašnjenje u školu imati određene posljedice, a iz posljedica se najbolje uči zar ne? Naravno, tu ne mislimo striktno na prvašiće, ali djeca u drugom i viši razredima već bi trebala snositi tu odgovornost jer je škola isključivo njihova obaveza.

4. Ne ponosite se baš svakom peticom.

Naravno da ćete biti ponosni na njihovu peticu, ali nemojte im dati do znanja da je vas ta petica učinila sretnima i ponosnima, radije im recite nešto tipa – “Odlično, to je super za tebe, zar ne?” – odnosno, dajte im do znanja da je ta ocjena njihova ocjena i njihov uspjeh, i da bi oni trebali biti sretniji zbog nje od vas. Puno djece naime nosi svoje petice roditeljima mislići da će mamu i tatu ta ocjena jako veseliti, što je istina, ali veselje bi ipak prvenstveno trebalo biti njihovo, i k tome važnije nego da se ocjeni veselite samo vi. Tako će dijete brže usvojiti potrebu da bude uspješnije radi sebe, ne radi vas.

5. Oslobodite ih izvanškolskih aktivnosti.

Uz školu, zadaću, spavanje i igru djeci ne ostaje puno vremena za obiteljska druženja, a ona su, vjerujte, kaže dr. Leman, važnija od izvanškolskih aktivnosti. Zato se držite zlatnog pravila – jedna aktivnosti sasvim je dovoljna da vaše dijete dobije još nešto prakse i iskustva mimo škole te im ostaje dovoljno vremena, a i vama, za spontano druženje i odmor.

Izvor: www.index.hr

Prijatelj vašeg uspjeha