Zgrada komunikacije – 1.dio

1. “Podrum”

U “podrumu” skrivamo sve ono što ne želimo pokazati: predbacivanja, gorčinu, ljutnju, srdžbu, nezadovoljstvo, ponekad i očaj. Time zapravo trujemo atmosferu u kući.
Međutim, za podrum je važno prozračivanje. To se događa npr. onda kada svoju ljutnju, koju smo potiskivali, izgovorimo. Kada imenujemo ono što nas je povrijedilo. Kada molimo za oproštenje. Za to je potrebna čvrsta odluka i to pretpostavlja hrabrost, koje ako nema, dovodi do toga da odnos postaje sve neugodniji.

2. Prizemlje: pozdrav

Pozdrav je osnovni, najminimalniji oblik razgovora. Pozdrav drugome prenosi poruku: primjećujem te, nisam ravnodušan prema tebi, spreman sam za kontakt. Pitanjem: “kako si?” pokazujem svoj interes, važno mi je kako se osjećaš. Upravo u napetim situacijama ovakve naizgled male, obične riječi su jako važne. One ne dopuštaju da se nit razgovora sasvim prekine. (Kako je to kod vas? Prođete li ujutro jedno kraj drugog mrzovoljno? Odete li navečer bez riječi u krevet?…)

3. Prvi kat: informacija

Može nezgodno ispasti kada npr. jedan od supružnika pozove goste a da o tome ništa nije rekao drugome. Također, ako jedan koristi zajednički auto a ne kaže kada će se vratiti. Osobito je to nezgodno kada se živi u većoj obitelji u kojoj svatko ima svoje termine i obaveze, potreban mu je auto a nema informacije kada može računati s time da mu bude na raspolaganju. (Kako funkcionira kod vas s izmjenom informacija? Kada razgovarate o svojim planovima?..)

Na ovu razinu spada i govor “o”: o djeci, o susjedima, o poslu, o filmu koji smo gledali – postoje nebrojene mogućnosti razgovarati “o nečemu”. Ipak, govor “o” je više neosobni govor pri čemu se najmanje govori “o sebi”. Postoji opasnost da razgovor na toj razini “zašteka”. Tek kada djeca počnu odlaziti iz kuće mnogi parovi primjećuju kako su se njihovi razgovori ograničavali na izmjenu informacija i da si zapravo jedva što imaju reći. (Koliko prostora zauzima u vašoj komunikaciji govor “o”? Kada i gdje se događa vaš osobni razgovor?)

nastavlja se…

Izvor: Naša-obitelj

 

Prijatelj vašeg uspjeha