Živite život, nemojte preživljavati!

Živimo u svijetu koji nas  sve više prisiljava na preživljavanje, kako materijalno tako i duhovno.  Unatoč tome, živote imamo da ih živimo punim plučima, stoga dajem vam nekoliko savjeta kako ostati na pravom putu.

Prvo, život je prelijep. Uživajte u njemu, živite, proživite, volite, isprobajte, zaigrajte. Uživajte u svim i najmanjim sitnicama koje vam nudi. Ako ne znate uživati u sitnicama nećete znati ni u velikim stvarima. Ipak, bitno je i da živite u sadašnjosti. Nemojte previše misliti o tome što se dogodilo prije ili što će se tek dogoditi, jer jednom ćete stati i shvatiti da je sadašnjost prošla, vi ste brinuli ili o prošlosti ili o budućnosti te niste radili ono što ste trebali, a to je: Živjeti sadašnjost. Stoga uživajte sada, što god radili pa makar i prali suđe, usisavali, kartali  sa prijateljima, vodili razgovor ili bilo što drugo – UŽIVAJTE!!!

Drugo, volite. Volite svim srcem, svim bićem. Volite svakoga i sve. Ne bojte se otvoriti srce, ne bojte se zaljubiti. Srce imamo s razlogom, a ne da ga ograđujemo zidinama ili zagušujemo umom. Srcem volimo, stoga koristite ga za ono za što je stvoreno. Znam, potrebna je velika hrabrost da biste izrekli svoje osjećaje ali sve manje od toga nije vrijedno spomena. I da, povrijediti će vas, boljeti će jaakoooo ali to samo znači da  živite život, u svakom smislu te riječi. Nemojte tražiti ljubav u drugima, ona je u vama. Potrebno je samo da uklonite sve barijere koje vam je život do sada stvorio i oslobodite svoju ljubav. Svi mi imamo dobar izgovor zašto ne voljeti. Zašto se sakriti. Neki više , neki manje. Ali ako si postavite sliku u glavi da je sve ovo što ste do sada doživjeli  stvorilo ovakvu osobu kakva ste sada, onda ćete shvatiti da je svako iskustvo do sada neprocjenjivo. I svako sljedeće. Ne bojte se svoje ranjivosti, svojih osjećaja. Oni nisu vaša mana već vaša vrlina. Ne zaboravite to, nikada.

Treće, budite zahvalni na tome što imate. Zahvalnost je hrabrost i snaga. Jer najlakše je prepustiti se onom lošem i biti nesretan. Preuzmite stvari u svoje ruke. Budite zahvalni, budite  sretni. Ne znam tko nam je to tijekom našeg odgoja rekao da nas drugi ljudi čine sretnima ali to nije tako. Ne smijemo se oslanjati na druge ljude. Nisu oni tu da nas usreće, nije to njihovo poslanje. Što mislite gdje bi mi završili da čekamo da nas drugi usreće pa ne bi bilo ni jedne sretne osobe. Sami ste odgovorni za svoje sreću. Sreća je stvar percepcije. Uzmimo na primjer dvije osobe koje imaju identičan život, ali prva vidi samo stvari koje ju čine nesretnima, a druga u svemu vidi sreću i zahvalnost. Sve je ovo stvar izbora.  Ponavljam, sami biramo hoćemo li biti sretni ili ne.  Hoćemo li voljeti i uživati u onome što imamo ili razmišljati o onome što nemamo.

Četvrto, upoznajte se. Sjednite sami sa sobom na kavicu. Upoznajte se, zavolite, popričajte, saznajte svoju svrhu. Samo tako možete promijeniti ili utjecati na svijet. Ako nosite  maskice ,  ako ste ono što drugi žele da budete onda vam je ovaj život uzaludan. Nikada nećete biti sretni i ispunjeni. Nikada nećete osjetiti pravo zadovoljstvo. Nikada nećete uspjeti zaraziti ostale. Nikada nećete osjetiti entuzijazam. Nikada nećete voljeti. Život će vam biti isprazan do kraja i to će te shvatiti tek na kraju kada bude kasno.

Peto, živite život u skladu sa sobom, sa onim sto vi stvarno jeste. Ne zamarajte se previše onim što drugi žele od vas. Jer na kraju, onih vaših zadnjih 5 minuta, neće biti bitno da li ste živjeli po pravilima drugih, da li ste se uklapali u društvo, da li ste se ponašali prema nečijim pravilima biti će jedino bitno da li ste učinili nešto sa onim za što ste stvoreni, da li ste živjeli  100% , da li ste bili hrabri da li možete reći da je vaš život bilo vrijedno živjeti. Ako se budete previše brinuli zbog osuda(a njih će uvijek biti, dovoljno je da samo jedna osoba misli drugačije) živjeti ćete tuđi život. Priznajem, prvotno je to možda lakše rješenje, ali sjetite se onih zadnjih 5 minuta. Sumnjam da itko od nas želi provesti zadnje minute žaleći za onim što smo mogli biti i učiniti. Sto se tiče drugih ljudi. Oni čije mišljenje vam je bitno, oni koje volite oni  će uvijek razumjeti, ovi ostali nisu tu da vas razumiju nego da vam pokažu što je ispravno, a ispravan je jedino njihov način života (ili su oni u to sebe uvjerili i zbog manjka izbora pokušavaju to opravdati na način da tuđe postupke ocrnjuju). Takve nećete nikada zadovoljiti jer oni ne žive svoje živote, nego tuđe i kao takvi nisu mjerodavni. I na kraju, plešite kroz život sa smješkom na licu.  

Nives P.

Prijatelj vašeg uspjeha