Živite život tako da radite više stvari koje vas čine ponosnim!

Život doista postaje lakši kada pronađete u njemu stvari na koje možete s ponosom pogledati.

Kada se prisjetite neke sitnice koje ste učinili za drugoga bez da ste tražili uzvratnu uslugu, kada vam pred oči dođe cilj koji ste ostvarili ili kada pogledate u prošlost pa vidite koliko ste od nje daleko odmakli osjećate se ljepše, jer se u riznici vaših sjećajnja nalaze mali uspjesi u kojima možete uživati u trenucima kada vam dođe teško.

No često ne želimo razmišljati o svojoj prošlosti jer je u njoj puno povreda, rana, razočarenja, izdaja i slabosti. Bojimo se da to ugrozi stabilnost našeg sadašnjeg mira. Kada pogledamo što je naš život onda možemo vidjeti da on nije ništa drugo nego zbir naših odluka, ali i okolnosti u kojima smo se našli i naših odgovora na njih. Kada bismo ih razdvojili na dvije strane onda bismo s jedne strane mogli reći da postoje oni trenuci kojih se ponosimo i oni koji nam nisu na ponos.

S ponosom gledamo trenutke ostvarenja svojih snova, dugoročna razvijanja naših talenata, padova nakon kojih smo ustali i još energičnije krenuli dalje, trenutaka u kojima smo druge učinili sretnima, pozitivnih tragova kojima smo pregršt lijepih emocija ostavili u životima drugim i mnoge druge. Koliko smo puta ostavši sami sa zadovoljstvom pogledali unatrag svoj život i uživali u njemu, te dobivali nadahnuće da podignemo svoj život na jednu još veću razinu.

S druge strane život je lepeza i manje lijepih sjećanja, onih sjećanja koja bude sram, čine da svoj život gledamo sa mukom i na koncu ostavljaju duboke tragove kajanja. Razliku između dobrog i lošeg života čini samo jedna stvar, ovaj sadašnji trenutak i naša odluka da činimo više stvari koje nas čine ponosnim. Ne činite samo stvari da vaši bližnji budu ponosni na vas, činite ih da se vi ponosite svojim proteklim životom! To je jedino što vam nitko ne može oduzeti i što nikada neće propasti.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha