Život često udara po nama ali na nama je da odlučimo što ćemo s tim udarcima!

Život često udara po nama ali na nama je da odlučimo što ćemo s tim udarcima.

Na nama je da odlučimo hoćemo li nakon svega toga reći da smo gubitnici, upasti u more sažaljenja, zatvoriti se u sebe i reći da su nam potonule sve flote. Na nama je kada zbrojimo gubitke odlučiti imamo li snage nastaviti ići dalje ili potpisati predaju, dignuti ruke od života i preći u stanje života koje se zove životarenje bez svrhe i smisla.

Život često udara po nama na najraznolikije načine, gubitak drage osobe, izdaja prijatelja, nedostatak financijskih sredstava, bolest, samoća. Udara život kada se čini da si na nekom vrhuncu, kada misliš da se to tebi ne može dogoditi, kada misliš da te egzistencijalna zbrinutost može sačuvati od svega lošega. Udara život kada se ulijeniš, kada prestaneš vjerovati u sebe, kada misliš da si bolji od drugih, kada pomisliš da više ne trebaš raditi na sebi.

Udara život kada uđeš u neke godine, kada iziđeš iz njih, udara život sa olujama koje nisu po tvojoj volji, olujama za koje misliš da će ti uništiti život a one ti pročiste put. Udara život kada ti postane svejedno u odnosima s drugima, kada vidiš da te sredina u kojoj se nalaziš ne može ispuniti, kada vidiš da nikoga nema na tvojoj strani a uvijek si vodio računa o drugima, ispunjavao njihove potrebe i želje, a sada kada tebi treba nikoga nema.

Ne brini za udarce života, brini da od njih ništa ne naučiš. Ne gledaj svoj život kao na neku dramu, sve je to dio veličanstvenog plana kako da dođeš do onoga najboljega, kako da postaneš onaj najbolji, kako da prestaneš brinuti o malim udarcima i budeš zahvalan što si pošteđen od onih velikih. Razmisli što ćeš s udarcima života. Kako god bilo možeš s osmijehom pogledati na njih i odlučiti nastaviti živjeti svoj život bez obzira na sve.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha