Život je put malih koraka

Na putu prema svome cilju moramo naučiti ići malim koracima. Budemo li neprestano preskakali korake, povećavali ih ili ubrzavali, saplest ćemo se i padati.

A onda dolazi pitanje svih pitanja: hoćemo li ustati i poći dalje ili ćemo upravo tu odustati. Moramo upoznati onu svoju pravu mjeru, svoju pravu brzinu. Trebamo upoznati umijeće malih koraka, jer njima je najteže ići. Trebamo učiti razgaliti svoju volju i povećati strpljivost. Koliko god cilj bio dalek dostižan je, jer u malim koracima, koliko se umaramo toliko se istovremeno i odmaramo, ali i uživamo.

Na putu prema drugome moramo naučiti ići malim koracima. Blizina i povjerenje ne grade se na brzinu. Izgradnja dubokih odnosa traje, i traje, i traje. Nekada je mnogo više potrebno nama, nego toj drugoj osobi da se međusobno zbližimo i da to poznanstvo preraste u jedno iskreno prijateljstvo. Sve što požurujemo dolazi u pitanje, jer se tada ta druga osoba pita imamo li možda neke skrivene motive ili interese zašto tako brzo želimo biti bliski.

Na putu prema sebi moramo naučiti ići malim koracima. Mnogo se puta u sebe razočaramo, sa sobom posvađamo, sebi ne možemo oprostiti, a to je zato što sami sebi nismo dali dovoljno vremena. Nisi sebi omogućili prirodan rast već smo na brzinu htjeli biti nešto za što je potreban dugotrajan rast i sazrijevanje. Trebamo naučiti prema sebi ići malim koracima jer to je jedini put da istinski upoznamo sebe, i ne živimo u nekim zabludamo tko smo i što smo.

Na putu kroz život moramo naučiti ići malim koracima. Možda bismo sva iskustva htjeli doživjeti na brzinu, ali što onda od njih imamo. Da li je to istinsko uživanje u životu ili samo utrka kroz njega? Svaki dan trebamo sa svim svojim osjetilima duboko prolaziti kroz ono što nam se taj dan pruža: pogledima, mirisima, zvukovima, bojama, dodirima. Samo tako ćemo razumijeti da je život istinsko bogatstvo za onoga tko kroz njega polako ide i uživa, i besmislena utrka za onoga tko uvijek negdje žuri. Zato i danas idite malim koracima kroz život, to je put koji odvodi dalje i dublje.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha