Život na odgađanje

Život na odgađanje – najbolja je definicija života kojega živimo.

Sve ono vrijedno, važno i teško što trebamo napraviti – najčešće odgađamo za sutra. Sutra ćemo se javiti za posao, sutra ćemo obaviti važan telefonski razgovor, sutra ćemo izvesti vaniosobu koja nam se sviđa, sutra ćemo se početi pridržavati dijete, sutra ćemo početi vježbati i tako još beskonačno tih radnji koje počinju sa riječju sutra. Sve ih možemo sažeti u jednu jednostavnu rečenicu: sutra ćemo početi živjeti. No što znači ta riječ “sutra”?

Taj famozni dan nakon danas, nazvani “sutra” ponovit ćemo sve opet ispočetka i tako unedogled. Zašto odgađamo život? Bolje to pitanje postaviti dugačije: Zašto lažemo sebe? Zašto ne uvedemo makar minimum poštovanja u kojem sebe nećemo varati već priznati istinu. Kada već znamo da je neprihvatljivo lagati drugoga, štoviše i štetno, jer počinjemo živjeti u svijetu zablude koji će se nakon nekog vremena raspasti sam od sebe, zašto onda lažemo sami sebe?

Odgađanje je poput građenja kule u pijesku. Divimo se svom umijeću do prvog vala ili prve plime kada sve ono što smo gradili ne nestane samo od sebe, nestane jer nema temelja jer je zapravo samo privid života. Odgađanje je znak da u našem životu nedostaju jako bitne stvari; svijest o sebi i svojim ciljevima, malo samopouzdanja, zasukani rukavi i puno energije. Odgađanje nije samo znak da nam nedostaje discipline u života nego da nam nedostaje života u našoj disciplini.

Život na odgađanje nije samo život bez hrabrosti, to je i život bez karaktera, jer ono što je bitno odgađanjem činimo nebitnim, bilo da se radi o ljudima i stvarima. Život na odgađanje smrt je za naše snove jer kada jednom kažemo sutra, to onda znači nikada. Pokrenite se dok je vrijeme, ne čekajte neko bolje jer ono nikada neće doći. Imate samo 24 sata, više od toga nikada nećete dobiti, niti imati, a to vam je dovoljno da napravite sve ono što naumite.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha