Život je prekratak za kalkulacije koliko smo kome dali i tko je koliko dužan nama!

Život je prekratak za kalkulacije koliko smo kome dali i tko je koliko dužan nama.

Nema matematike i reciprociteta u odnosima. Trebaš nekada biti onaj koji će dati više, ponuditi više svoga slobodnoga vremena i energije u odnosima koji se nazivaju prijateljskim. Budeš li samo mjerio onoliko koliko si dobio i toliko odlučio dati, tu će prestati svaki prijateljski odnos, ne samo prijateljski tu će prestati svaki odnos.

Život je prekratak za kalkulacije koliko smo kome dali, a još kraći da ga prilagođavamo očekivanjima koja imamo od drugih. Ako si dobio više, daj više. Ne samo materijalnih dobara, već i emocionalne inteligencije, ako znaš koliko je vrijednost onih malih stvari kao što su poziv na izlazak, dar iznenađenja, napisano pismo ili nešto drugo ne štedi maštu koju imaš već se poveži, stvori trenutak za pamćenje, stvori drugome i sebi nezaboravan dan.

Nemoj kalkulirati koliko si puta već prije toga prvi nazvao, pozvao na izlazak ili nešto drugo dao i da je sada red na drugome. Zar ćeš zbog takvog razmišljanja upropastiti i sebi i drugome jednu lijepu mogućnost? Ne može se izračunati nešto što je tako vrijedno. Ne može se prijateljstvu pridati cijena. Ne može se izračunati vrijednost ljubaznosti, nježnosti, poštivanja, prijateljskog ohrabrenja, to je ono što ostaje izvan svake kalkulacije jer vrijedi beskrajno mnogo.

Kada imaš jedan neograničen resurs na raspolaganju onda bi šteta bilo ne koristiti ga svaki dan u njegovoj punoj mjeri jer nikada ne znaš kada će doći tvoj kraj te ćeš požaliti što tu svoju moć i mogućnost nisi upotrijebio više. Zovi prijatelje, provedi više vremena s obitelji i ne gledaj na sat. Kada stvoriš lijepu uspomenu uvijek ćeš se moći nečemu vratiti i reći da tvoj život nije bio promašen već ispunjen do posljednjeg daha. Uživaj u svakom trenutku!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha