Život u carstvu izlika

Postaje li život lakši kada nađemo opravdanje za svoj neuspjeh u nekom ili nečem drugom? Svi jasno znamo da je odgovor na to pitanje „ne“, no opet pribjegavamo desecima tisuća dnevnih, tjednih, mjesečnih, i životnih izlika. Želimo stvoriti sjajan život ali opet mislimo da se za to dužan pobri­nuti netko drugi. Tko?

Bilo tko. No kada i pronađete krivca za neki svoj neu­spjeh što ste rješili? Jeste li se pomakli naprijed s mjesta na kojem stojite? Jeste li došli do nekog velikog životnog otkrića? Dakako da ne! S time ste samo još dublje upali u procijep vlastitog bića iz kojeg nema izlaza a taj procijep se zove bijeg od vlastite odgovornosti.

Vaš život počinje od vaše svijesti i slobode no kada odbijate preuzeti vlastitu odgovornost, vaš život nema svoga temelja. Živite u nekoj nejasnoj magli i lažnim zabludama. Život postaje životarenje. Korištenje izlika postaje ovisnost. Jedna traži drugu i tako nikada kraja. Umjesto da shvatite svoju moć, potpuno je zatomnjujete. Bježite od sebe i posta­jete blijeda kopija ljudi oko vas. Tada više budućnost nema nikakvog značenja jer bježite od sadašnjosti. Život postaje jedan začarani krug iz kojega nema izlaza.

Treba razbiti tu začaranost, otvoriti beskraj mogućnosti koji se nalaze iza granice prihvaćanja odgovor­nosti. Prihvatite odgovornost za svoje duhovno i materijalno stanje, prihvatite odgovornost što se nalazite tu gdje jeste, što imate to što imate, i što ste to što jeste, i birajte drugačiju reakciju.

Niste uvjetovani samo svojim genima i odgojem već imate moć slobode, beskrajnu moć oblikovanja svoga života po vlastitim parametrima. Kada otkrijete tu moć preuziman­ja slobode vaš život će se početi mijenjati, preobražavati. Samo ako iskoristite tu mogućnost čeka vas drugačiji život. Na vama je odluka.

Mario Žuvela: izvadak iz knjige Tragovima uspjeha. Sve naše knjige možete pronaći OVDJE

Prijatelj vašeg uspjeha