Životne navike

Sve ovo što ste sada posljedica je vaših navika u prošlosti. Pitate se kako? Evo kako!

Imate li naviku da uvečer konzumirate velike količine hrane i pića? Ili možda idete jako kasno leći? Pušite li? Pijete li prevelike količine alkohola? Odgađate li svoje obaveze do krajnjega roka izvršenja? Provodite li dnevno nekoliko sati na kavama? Jesu li vaši razgovori utemeljeni na tračanjima ili na korisnim temama? Kasnite li na dogovorene sastanke? Trošite li više nego što zarađujete? Provodite li većinu dane u pasivnom gledanju televizije? Ima još mnogo toga. Sve navedeno uzroci su posljedica s kojima se suočavate u životu i samo kapljice u moru navika. One određuju našu budućnost. Iako se možda naši ciljevi i razlikuju od ovoga, naša praksa govori drugo.

Gotovo devedeset posto našega ponašanja utemeljeno je na navikama. Većina ljudi misli kako se te navike ne mogu promijeniti. Naime, kada ih uputite na pojedinu njihovu naviku opravdavaju se da promjena nemoguća. Doista je to tako. Oni koji vjeruju da naviku mogu promijeniti, takvi će je doista promijeniti, dok oni koji ne vjeruju u promjenu, neće je promijeniti.

Pokušajte stoga ne samo nabrojiti već i zapisati sve navike u vašem životu. Na taj način postajte ih mnogo svjesniji. Kada ih imate zapisane ispred sebe stavite uz svaku pozitivnu naviku znak plus, a uz negativnu naviku znak minus. Pitate se zašto? Jednostavno je, zbrojite znakove i onih kojih bude više odlučuju ishod vašega života. Ako je zbroj pozitivnih i negativnih navika podjednak to je znak da je vaš život zaglavljen negdje u prosječnosti i osrednjosti. No ako je zbroj pozitivnih navika veći, to je znak da ste na dobrom putu prema izvrsnosti.

Zato svakoga dana preispitujte svoje ponašanje i pokušajte sve svoje misli i čine pratiti da biste shvatili koje navike stvaraju. Kada se odlučite boriti protiv onih loših nije se dovoljno boriti na razini samih misli ili ponašanja. Potrebno je promijeniti onu najdublju razinu, a to je ona temeljna razina uvjerenja ili pogleda na svijet. Kada je vaše polje puno kukolja nećete ga se nikada osloboditi ako budete lupali po lišću. Treba iščupati korijenje. To znači da treba vidjeti kakvi su sklopovi misli i djelovanja, odnosno kakva su uvjerenja dovela do pojedinih navika.

Na koncu trebate vjerovati da vaš život može biti drugačiji. Vjera je najjači alat stvaranja i uništavanja navika. Mnogo puta sam to iskusio kada sam vjerovao u ljude čije je ponašanje bilo potpuno negativno. Vjera u njih oslobodila je one snage kojima su se sami počeli boriti protiv svojih negativnih navika. Vaša želja za promjenom mora biti jaka kao i vaša vjera. Na koncu je potrebno mnogo vremena.

U dijelovima istočne Azije postoje šume bambusova drva gdje se stabljike bambusa koriste za izgradnju kuća, mostova, izradu namještaja i vodovodnih cijevi te za proizvodnju papira i lula za pušenje. Znate li kako bambus raste? Dugo vremena ne vidite nikakve plodove ali zatim odjednom počnete pratiti silni rast. Vrijeme kada se činilo da se ništa ne događa događalo se čudo rasta pod zemljom. Upravo je to slika svakoga od nas. Treba sazrijeti prvo unutra a onda će unutarnja snaga osloboditi nas svake negativne navike i pomoći nam u izgradnji pozitivnih navika. To je jedini put.

Mario Žuvela: izvadak iz knjige Tragovima uspjeha. Sve naše knjige možete pronaći OVDJE.

 

Prijatelj vašeg uspjeha