Znakovi da je dijete razmaženo

Sasvim je razumljivo da želite djetetu sve priuštiti, no ako ne postavite granice na vrijeme, mogli biste imati ozbiljnijih problema kada dijete odraste

Roditelji često ni ne primijete da im je dijete postalo razmaženo. Sasvim je razumljivo da želite djetetu sve priuštiti, no ako ne postavite granice na vrijeme, mogli biste imati ozbiljnijih problema kada dijete odraste.

Dok ćete u parku vrlo lako prepoznati razmaženo dijete, ako se radi o vašem djetetu nesvjesno ćete promijeniti kriterije i pripisati djetetova djela i riječi razigranosti. Zato vam danas donosimo najčešće signale koji ukazuju da ipak nešto morate promijeniti:

Dijete često ima ispade ljutnje

Lupanje, deranje, plač kod kuće i u javnosti, bez nekog posebnog razloga znak su za uzbunu. Ovakve ispade moguće je tolerirati u iznimnim situacijama, ako je dijete proživjelo stresnu situaciju ili je bolesno.

Dijete nikada nije zadovoljno

Razmažena djeca često ne mogu izraziti zadovoljstvo onim što imaju, već je mnogo snažnija posesivnost za svime onim što nemaju.

Dijete je neposlušno

Možda se radi o dječjem nestašluku i trenutno nema vremena slušati vaše molbe, ali ako dijete bez razmišljanja ignorira sve što mu kažete, tada je problem nešto veći.

Dijete vas pokušava kontrolirati

Razmažena djeca često su spremna povisiti ton i zahtijevati ispunjenje njihovih želja od djece i odraslih.

Često vam je neugodno u javnosti

Pritom ne mislimo na sitnice koje su ljudima oko vas vjerojatno i simpatične, već na ozbiljnije postupke koje dijete svjesno čini.

Dijete ne želi dijeliti

Kada dijete ne dopušta nikome da se igra njegovim igračkama, a podrazumijeva mu se da on ima pristup svemu, vrijeme je za razgovor.

Morate moliti i podmićivati dijete

Roditelj bi trebao biti autoritet, jer samo tako ćete moći odgojiti dijete i usaditi mu one prave vrijednosti. Ako dijete morate preklinjati ili čak podmićivati, problem postoji i ne biste ga smjeli ignorirati.

Izvor: www.index.hr/mame

Prijatelj vašeg uspjeha