Znaš li tko je kao ti? Nitko!

Što ti govori činjenica da nitko nije kao ti? Govori ti da prestaneš neprestano gledati što čine drugi i preslikavati njihovo ponašanje u svoj život.

Govori ti da se prestaneš opterećivati što će oni reći jer se bojiš da bi to moglo uzdrmati temelje tvoga života. Neće te kopiranje drugoga usrećiti, nije ni njih koji su već stote kopije nekih drugih. Nisu drugi mjerilo svih stvari i kada shvatiš tu činjenicu tek tada ćeš se naći na početku puta da budeš sretan.

Svatko živi život iz svoga kuta i to je jedino njegovo mjerilo. Ovo kako ti vidiš svijet – jedinstvno je. Jedinstven je način na koji razmišljaš, osjećaš, stvaraš, živiš. To je tvoja prava priroda. Ne treba ti netko reći što je bolje, a što lošije. U prirodi ne postoje stvari koje su bolje ili lošije jedne od drugih. Sunce se ne uspoređuje sa zemljom. Voda se ne uspoređuje sa zrakom. Životinje se ne uspoređuju sa stablima. Sve je upravo onakvo kakavo treba biti i od takvoga stava započni graditi svoju životnu priču, neopterećen drugim činjenicama.

Kada shvatiš da nitko nije kao ti prihvatit ćeš da ne moraš biti kao nitko. Tvoj životni put je jedinstven. Koliko god ljudi išlo s tobom, ispred tebe ili iza tebe svatko od vas opet ide svoj put. Ne možeš drugoga ni tjerati da ide tvojim putem ali nitko ni tebe ne može prisiljavati da ideš njegovim jer svatko ide svojim nogama i svatko u glavi i srcu ima svoje razloge zašto ide tamo kamo ide. Te razloge ne možeš proniknuti.

Zato se opusti, ne živi život u grču. Život postaje ljepš kada shvatiš da ti svaki dan ne mora biti opsadno stanje, da se ne moraš boriti protiv nikoga niti da se tko bori protiv tebe. Uspoređivanje je ono što te polagano truje i ubija. Kada se oslobodiš njega oslobodio si se devedeset posto svojih briga i problema. Tada ti samo preostaje da naučiš uživati u svakom danu svoga života shvaćajući da nitko nije kao ti.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha