Znate li što vam je u životu važno?

Sve je više ljudi u našoj zemlji koji ne znaju što im je važno u životu. Kažu da im je najvažnije zdravlje, a onda se iscrpljuju jurnjavom za novcem, dok ne obole.

Kažu: obitelj mi je svetinja, a onda ih nikada nema kod kuće, jer previše rade. Ne razumiju jedni druge i ne trude se shvatiti blisku osobu.

I kao društvo često se ponašamo neshvatljivo – poštujemo one koji su se itekako ogriješili o standarde koje propisuje civilizacijski krug kojem pripadamo.

Vrijednosti se formiraju na nesvjesnom nivou pod utjecajem odgoja, obitelji, okoline, društvenog sustava, religije, medija, učitelja …

Razvijaju se i učvršćuju kako rastemo i sazrijevamo. Svatko od nas ima svoj osobni vrijednosni sustav po kojem procjenjuje je li mu nešto ili netko važan u životu. Vrijednosti nam omogućuju da upravljamo svojim emocijama i svojim ponašanjem, onime što mislimo i govorimo.

Ideja za rješenje toga problema:

Razmislite o tome što je vama važno u životu. Živite u skladu s time i svakodnevno se propitkujte, jesu li vam prioriteti u skladu sa onime što poštujete i čemu težite.

Ne pokušavajte živjeti kako drugi misle da treba, njegujte vrijednosti u koje sami vjerujete. Jedino tada ste stvarno ispunjeni. Tada ste uspješna i sretna osoba

Tatjana Divjak, www.jutarnji.hr/

Prijatelj vašeg uspjeha