3 KORAKA ZA BOLJI ŽIVOT – 1.DIO

1. Pamti samo lijepe stvari…

Kad su pitali grupu studenata da izaberu i napišu jednu stvar, nešto lijepo po čemu će pamtiti prošlu godinu, svi su počeli puhati. Profesorica je mislila da im je teško izabrati samo jednu stvar, no ispostavilo se da je problem pronaći makar jednu! Kada su promijenili pitanje i trebali se sjetiti neke loše stvari, svi su odmah živnuli i krenuli u nabrajanje!

Nauči pamtiti dobre stvari. Sačuvaj lijepe trenutke zauvijek, a loše zaboravi. Pokušaj svaku večer prije spavanja zapisati barem jednu dobru stvar koja ti se taj dan dogodila i uočavanje lijepih stvari postat će ti navika.

2. Poštuj načelo različitosti…

… jer je bahato očekivati da ćeš baš ti biti mjerilo drugih!

Razlike između pojedinaca uvijek su jednako velike, bilo da se radi o različitim kulturama ili različitim narodima. Uzmeš li zdravo za gotovo da će drugi ljudi činiti stvari totalno drukčije od tebe, spasit ćeš se mnogih razočaranja i krivih očekivanja. Uživaj u činjenici da smo svi različiti, da tvoj način nije i bolji način, nego samo drukčiji!

3. Proučavaj ljude, ali ne sudi o njima…

Kad se netko po tvom mišljenju ponaša čudno (čitaj: drugačije nego ti), umjesto da reagiraš u stilu: ‘Nije moguće da je tako čudan!’ ili slično, pokušaj razmišljati antropološki: ‘Aha! Znači tako on doživljava svijet. Baš zanimljivo…’

Kad se iskreno zanimaš za druge, za njihov način života ili ponašanje, razvijaš razumijevanje i strpljivost. Antropološki pristup ljudima će te učiniti manje frustriranom osobom i nećeš se više živcirati oko tuđih postupaka.

 

Prijatelj vašeg uspjeha